U Subotici sankcionisan veliki broj vozača autobusa i teretnih vozila

Tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja vozača autobusa i teretnih vozila, koju je saobraćajna policija sprovela protekle sedmice, više od polovine kontrolisanih vozača počinilo je prekršaje, a najveći broj se odnosio na prekoračenje vremena upravljanja vozilom i tahograf.

Saobraćajna policija, tokom akcije koja je sprovedena kao deo velike ROADPOL međunarodne akcije, u kojoj je učestvovalo 30 evropskih zemalja članica ove organizacije, na srpskim putevima kontrolisala je ukupno 13.486 vozača autobusa i kamiona, a otkriveno je 8.260 prekršaja. Od 1.460 kontrolisanih vozača autobusa, prekršaj je počinilo njih 727. Najveći broj sankcionisanih vozača autobusa, 301 sankcionisan je zbog prekršaja koji se tiču vremena upravljanja i tahografa, 281 zbog prekršaja u vezi sa dokumentacijom vozača i autobusa, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 121 vozač. Najviše vozača autobusa sankcionisano je na teritoriji Policijskih uprava u Kragujevcu, Subotici i Jagodini.

Od kontrolisanih 12.026 vozača teretnih vozila, prekršaj je učinilo 7.533, od kojih su 2.113 vozača sankcionisana zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, 1.115 zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 931 vozač. Vozači teretnih vozila, njih 299 sankcionisano je zbog prekoračenja brzine, a iz saobraćaja je isključen 31 vozač zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i pet vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Zbog tehničke neispravnosti ili nepropisno obezbeđenog tereta iz saobraćaja su isključena 24 teretna vozila. Najviše vozača teretnih vozila sankcionisano je na teritoriji Policijske uprave u Šapcu, Nišu i Subotici. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, istakao je da će saobraćajna policija biti uporna u kontroli svih učesnika u saobraćaju, ali da se nesreće i nezgode ne mogu smanjiti isključivo radom policije već odgovornim ponašanjem svakog učesnika u saobraćaju.