Obeležena godišnjica od stradanja 15 antifašista

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je  godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodolјuba jer su pružali otpor ideologiji nacizma i fašizma.

Zbog neke crne ideologije i strašnih ideja petnaestoro mladih ljudi sačekala je strašna sudbina, pogubljeni su na svratištu kraj spomenika Balada obešenih. Trudimo se svake godine obeležimo ovaj datum i prisetimo se svih imena i poklonimo se njihovim senama, rekao je Aleksandar Toković, predsednik SUBNOR-a i potom poslao jasnu poruku da fašizam ni danas na ove prostore nije dobro došao.

Naša poruka mladim generacijama je da budu svoji,  kreativni a da čuvaju slobodu i sećaju se antifašista. Venac je na spomenik „Balada vešanih“ položio i Geza Babijanović čijeg su oca skinuli sa vešala i pomilovali na doživotnu robiju.

Bio je to jedan opštenarodni bunt protiv fašizma a među obešenima bili su Mađari, Srbi, Bunjevi i Jevreji, seća se Babijanović priča svoje majke i oca koji je uspeo da preživi robiju u logoru Dahao i vrati se kući.

Učenici Politehničke škole, nekadašnje škole „18. novembar“ na spomenik su takođe položili vence a potom izveli recital da bi nakon toga cveće bilo položeno na spomenika stradalima u Kerskom groblju.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *