04. jul – Dan borca, sećanje na naše pretke koji su dali život za slobodu

Polaganjem venaca na spomen kompleks na Trgu Žrtava fašizma i spomeniku „Njihovoj vernosti” kod zgrade Sokolskog doma, u subotu, 01. aprila obeležen je Dan borca, u znak sećanja na sve naše pretke koji su svoj život dali za slobodu.

Tom prilikom Marici Maričić iz Laćaraka, mesta kraj Novog Sada, koja je svoj radni vek provela u Subotici, a koja je kao petogodišnjakinja preživela ustaške logore i ofanzivu na Fruškoj gori, dodeljeno je najviše odlikovanje Republike Srbije – orden Borca.

Marica Maričić kaže da i posle 83 godine sa sobom nosi velika sećanja na događaje iz tog vremena. Ne mogu zaboraviti ni one lične postupke prema nama, pa ni tuđe, jer moram da kažem da sam ja bila u vojvođanskim logorima i nažalost ostala sam samo ja. Preživela sam zahvaljujući ljudima koji su mi pomagali, ja ću samo navesti jedan primer, kada su nas iz kaznione pustili, pa su nas zatvorili u jedan prostor, iz kojeg su nas puštali jednom nedeljno da izađemo u dvorište, bio je jedan čuvar koji nisam nikada videla da je imao oružje, ali je jednog dana došao sa oružjem i u uniformi i pokazao rukom mojoj mami da možemo da idemo, posle čega je otvorio vrata od kapije. Odveo nas je do volovskih kola čiji vozač nas je prekrio pokrivačima i odveo do Laćarka. Bilo je teško izađi iz logora u slobodu, jer svi su ugnjetavani i nad njima se iživljavalo i svi su umirali. Ja sam mislila da je tako svuda u svetu, ali ipak nije. Sestra je tada imala dve godine, brat tri, sestra zna samo za patnju, a ne zna uzrok.

Dan borca za SUBNOR je veliki praznik, iz prostog razloga što je 04. jula doneta odluka o opštenarodnom ustanku, ništa bolje nije ni dan danas, vidite da je pozicija Srbije nezavidna, pritiskaju nas sa svih strana, pa samim podsećanje i obeležavanje ovakvih datuma je vrlo značajno zbog svih onih koji žive u današnjem društvu, dece, omladine, poštovalaca narodnooslobodilačkog rata i tekovina narodnooslobodilačke borbe. Polaganjem venaca zahvaljujemo se i podsećamo na naše drage sugrađane, koji su u dali svoj život za borbu za slobodu, naglasio je Aleksandar Toković, predsednik Gradske organizacije SUBNOR-a u Subotici.

Bilo je to teško vreme i teško je opisati šta se sve dešavalo, jer nije bilo lako reći ne nacizmu i ne priznati ideologiju onih koji su imali nameru da potlače čitav svet, pre svega Nemačku i njihove saveznike. 04. jul je datum u Ustavu koji ne može biti izbrisan, kao ni 07. jul, kada je doneta odluka Centralnog komiteta komunističke partije Jugoslavije da se odrede datumi ustanka u svim republikama, jer tada su bili pripremljeni svi aktivisti u čitavoj tadašnjoj državi, oni su se ujedinili, odmah su počeli da se formiraju partizanski odredi, koji su kasnije prerasli u brigade, pa na kraju u divizije, korpuse i armije. Veliko je bilo stradanje naroda, tako da nikada nećemo zaboraviti one koji su dali svoje živote i poklanjamo se svim borcima, rekao je Jova Barošević, predsednik SUBNOR-a Vojvodine i potpredsednik SUBNOR-a Srbije.

Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika izjavio je da je obeležavanje Dana borca u našem gradu postala lepa tradicija, dostojna onih koji su se 1944. i 1945. godine, kao i 1991. i 1999. godine borili za slobodu i branili svoju otadžbinu. Subotica je u tom smislu jedan od najaktivnijih gradova, jer naše spomenike predano održavamo i pred njih izlazimo sa cvećem više puta godišnje, a za taj trud je zaslužan subotički SUBNOR. Subotica je dokazala mnogo puta da slobodarstvo i podvizi ostaju putokaz za nas, jer se za budućnost moramo boriti. Zahvaljujući onima koji su se borili puškom, mi danas možemo da se borimo znanjem i radom u miru i stabilnosti, to je ono što su nam preci izborili i što moramo da čuvamo i branimo u budućnosti.

Ispred delegacije Severnobačkog upravnog okruga venac je položio predsednik Bojan Šoralov, a vence su položili i predstavnici Komunista Subotice, kao i drugih institucija, udruženja i organizacija.