Položeni venci na spomenik “Balada vešanih”

Polaganjem venaca na spomenik “Balada vešanih” kod zgrade Suda, predstavnici Gradske organizacije SUBNOR-a obeležili su 18. novembar, dan kada je 1941. godine petnaestoro mladih subotičkih antifašista osuđeno na vešanje. Tom prilikom cveće su položili i učenici Osnovnih škola “Sonja Marinković”, “Ivan Goran Kovačić”, “Svetomir Bojanin” i srednje Politehničke škole.

Jedan od naših sugrađana koji svake godine obeležava ovaj datum je i Geza Babijanović, potomak borca iz 1941. godine koji je bio osuđen na smrt vešanjem, ali je na kraju pomilovan.

“Meni lično je značajno obeležavaje ovog datuma, zato što sam živeo u tom vremenu kada smo se nadali boljem sutra i mislili da ćemo imati bolju budućnost, ali nažalost znate kako se sve završilo. Moje opredeljenje je da dok sam živ ja ću ovde dolaziti, jer poštujem i narodno – oslobodilačke borbe i tekovinu revolucije i izgradnje, uostalom bio sam učesnik radnih akcija i na kraju krajeva radio sam u službi naroda kao sudija i predsednik suda”, naglasio je Babijanović.

“Kao i svakog 18. novembra, simbolično i uz veliko osećanje poštovanja obeležavamo ovaj herojski čin mladih antifašista, članova SKOJ-a, koji su položili svoje živote ne saginjući glave pred dželatima koji su im nažalost tu tragičnu sudbinu namenili. Trudimo se da obeležavamo sve datume, prenoseći ih na mlade generacije. Ovim dajemo sebi zadatak da svi zajedno prenosimo mladim generacijama da se ovaj dan nikada ne zaboravi”, rekao je Aleksandar Toković, predsednik mesne organizacije SUBNOR-a u Subotici.

Nakon polaganja venaca, komemorativni skup nastavljen je na Jevrejskom groblju.