Obeležena 24. godišnjica bombardovanja SRJ

Povodom obeležavanja 24 godine od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju, u Art bioskopu “Aleksandar Lifka” je u petak, 24. marta održana projekcija dva dokumentarna filma, kojem su prisustvovali učenici Tehničke škole “Ivan Sarić” i Hemijsko-tehnološke škole u Subotici.

Jedan od filmova predstavlja osvrt na dan donošenja sramne odluke o bombarovanju u Vašingtonu, čime je pogaženo Međunarodno pravo, a koji prikazuje i kako se slavni grčki kompozitor i umetnik Mikis Teodorakis sa svojim prijateljima obratio Beogradu u vidu podrške narodu Srbije, a emitovan je i film iz kosmetske triologije pod nazivom “Agresija”, čiju režiju i scenario potpisuje prof. Dragan Elčić.

“Po 24. put prisećamo se ovog tužnog događaja u našoj istoriji, početka NATO agresije na tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju, jedan čin razvijenog sveta koji će večno u nemilom sećanju ostati kod našeg naroda i generacija koje dolaze, a kojima mi pokušavamo na ovaj način da ukažemo, da ih upozorimo i da prenesemo i kažemo da nikada ne zaborave ono što se desilo našoj državi. Obeležavanje ovog i drugih datuma iz naše slavne istorije će nas učiniti jačima, iskustva iz ovog perioda treba da budu deo onoga što će krasiti odrastanje i vaspitavanje svih onih koji dolaze iza nas i bez obzira na sve ne sme se nikada zaboraviti ovaj sramni čin zapadnog sveta koji je učinjen jednoj suverenoj zemlji”, istakao je Aleksandar Toković, predsednik Gradske organizacije SUBNOR-a u Subotici, koja je bila i organizator ovog događaja.