„Pokreni se – znanjem protiv dijabetesa”

Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Subotice pokrenulo  je kampanju pod nazivom „Pokreni se – znanjem protiv dijabetesa”, koju sprovodi u okviru projekta podrške civilnom društvu, Novosadske novinarske škole i EU Resurs centra za civilno društvo u Srbiji sa ciljem da podigne svest o dijabetesu, pruži podršku osobama koje žive sa ovom bolešću i edukuje javnost o važnosti prevencije i rane dijagnoze. Kampanja će uključivati niz edukativnih predavanja, radionica i događaja namenjenih različitim ciljnim grupama, a trajaće od 1. novembra 2023. do 31. januara 2024. godine.

U okviru kampanje obeležiće i 14. novembar Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Gost predavač biće Dr Klara Tucić Nemet, spec. endokrinologije, Opšte bolnice Subotic a događaj će se održati u Mađarskom kulturnom centru Népkör u Subotici s početkom u 16 časova. Tokom događaja, biće organizovano i besplatno merenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska za posetioce.

U okviru kampanje želi se skrenuti pažnja na činjenicu da dijabetes može zadesiti bilo koga, što potvrđuje i podatak da je jedna od deset odraslih osoba dijabetičar, a verovatno još toliko ne zna da boluje od ove bolesti. Obrazovanje je ključno u borbi protiv dijabetesa. Pravilnim načinom života i pravilnim lečenjem, bolest se može dobro kontrolisati, a komplikacije odložiti. Budući da je ova bolest partner za ceo život, podrška grupe može pružiti veliku pomoć i motivaciju

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *