VELIKO INTERESOVANJE ZA FRUŠKOGORSKU ŠETNJU PROTIV DIJABETESA I GOJAZNOSTI

Projekat „Otvori plavi krug“ stigao je i u Novi Sad! U saradnji sa novosadskim Udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti „Sport i Dijabetes“, u subotu je organizovana prva besplatna planinarska šetnja za borbu protiv dijabetesa i gojaznosti na Fruškoj gori.

Za šetnju su mogle da se prijave osobe sa dijabetesom, one koji su u riziku od ove bolesti, gojazne osobe i svi oni koji žele da razvijaju zdrave životne navike i da se druže u prirodi. Zbog izuzetno velikog interesovanja za ovu planinarsku šetnju, zajednica „Otvori plavi krug“ će u narednom periodu organizovati dodatne pešačke ture kako bi izašla u susret svim zainteresovanim Novosađanima.

Tokom veoma aktivne šetnje stazom zdravlja na Iriškom vencu, učesnici su bili pod stalnim nadzorom medicinskih sestara i iskusnih planinskih vodiča, od kojih su dobili vredne savete o prevenciji dijabetesa i gojaznosti i uticaju fizičke aktivnosti na celokupno psiho-fizičko zdravlje. Pozitivnoj energiji među učesnicima šetnje doprinelo je i njihovo međusobno druženje i razmena iskustva.

Redovna fizička aktivnost je veoma važna, kako za prevenciju dijabetesa i gojaznosti tako i u kontroli šećerne bolesti, uz adekvatnu ishranu i terapiju. Šetanje, vežbanje, trčanje i svi drugi vidovi fizičke aktivnosti ključni su za održavanje nivoa šećera u krvi ali i celokupnog zdravlja i kod osobe koja već ima dijabetes. Ipak, značaj fizičke aktivnosti je pre svega u preventivnom smislu, odnosno pravilna ishrana i adekvatna fizička aktivnost sprečiće nastanak šećerne bolesti kod onih lica koji imaju stanje predijabetesa. Naše udruženje radi na okupljanju osoba sa dijabetesom i svih naših sugrađana, posebno onih koji su u riziku od bolesti, kako bismo ih podstakli da budu aktivniji, da više vremena provode u prirodi na svežem vazduhu i u društvu razvijaju zdrave životne navike“, kaže Dušan Knežević, iz Udruženja za borbu protiv šećerne bolesti „Sport i Dijabetes“.

Za sve učesnike fruškogorske šetnje bio je organizovan prevoz, osveženje i užina, kao i provera nivoa šećera u krvi pre i nakon aktivnosti. O terminima narednih planinarskih šetnji, zainteresovani mogu da se informišu putem sajta otvoriplavikrug.rs i istoimene aplikacije.

Posle pokretanja projekta u Beogradu 2020. godine, „Otvori plavi krug“ je prošle godine proširen na Čačak i Niš, gde su takođe organizovane besplatne planinarske šetnje, kao i na Suboticu u kojoj je realizovana besplatna dvomesečna škola nordijskog hodanja.