ZdravstvoAktuelno

Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi “Humani Božić”

U prostorijama Crvenog krsta je proteklog vikenda održana tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi “Humani Božić”. Na akciju koja je upriličena po 21. put došlo je 57 potencijalnih davalaca, 10 je odbijeno, a od ukupnog broja 20 žena je dalo krv. Sve mališane koji su sa svojim roditeljima došli na akciju, dočekao je Deda Mraz sa novogodišnjim paketićem.

Ovoj humanitarnoj akciji odazvali su se i naši sugrađani Goran Maravić, koji je krv dao po 13. put i Slađana Radulović, koja je dobrovoljni davalac unazad nekoliko godina.

“Ja ovim na neki način pomažem nekome, ali i na savet lekara opšte prakse počeo sam da dajem krv kako bih snizio krvni pritisak. Znači pomažem i sebi i drugima i dokle god budem mogao ovo ću raditi”, kaže Goran. “Najvažnije je za naše građane da im pomognemo koliko god možemo, a sve što od sebe treba da damo je da se odazovemo ovakvim akcijama. U Subotici je zanimljivo što se obeležavaju svi običaji i dosta se uključe i deca. Ljudi dolaze na ove akcije sa svojim mališanima, koji na ovaj način uče od starijih da i oni kada odrastu mogu da daju krv”, ističe Slađana.

Nevena Lukić, stručni saradnik u Crvenom krstu, kaže da se u ovoj humanitarnoj organizaciji svake godine trude da budu malo bolji nego prethodne.

“Tradicija je da sa partnerima Zavodom za javno zdravlje, Domom zdravlja i Odeljenjem transfuziologije opšte Bolnice organizujemo ovu akciju i našim davaocima pružimo mogućnost preventivnih pregleda, da im na neki način uzvratimo za njihovu dobru volju jer svi koji dolaze, to čine iz čovekoljublja. Za najmlađe smo se potrudili da pripremimo slatkiše i da se davaocima zahvalimo na nesebičnosti i humanosti, jer su svojim dolaskom nekome poklonili novi život, osmeh, Novu godinu”.