Matoševi dani prvi put održani u Subotici

Povodom obeležavanja 110. godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša (17. 3. 1914.),  u sredu, 20. marta u Velikoj Sali HKC Bunjevačko kolo održan je program pod nazivom „Putovanje sa Matošem“.

Matoševi dani održavaju se osmi put ali prvi put u Subotici.

Večeras je u našem fokusu Antun Gustav Matoš, čovek kojeg možemo nazvati kulturnim mostom između više država, rekla je Katarina Čeliković i zahvalila se svima koji su došli. Hvala svima koji dele ljubav prema ne prošlosti koja nije živa nego prema prošlosti koja danas život piše. Hrvatski pesnik, novelista, esejista, kritičar i polemičar živeo je samo 40 godina a večeras predstavljamo njegovo ime koje nas povezuje sa Hrvatskom, Srbijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, rekla je Čeliković.

U okviru programa predstavljeno je novo izdanje prve Matoševe knjige „Iverje“ (Osijek/Subotica/Mostar, 2023.) i knjige izabranih stihova AG Matoša Domovini iz tuđine (Subotica, 2023.) nakon čega je prikaan dokumentarni film „Ja sam dakle Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom i Zagrepčanin odgojem”.

Održan je i multimedijalni performans „Voyage s Matošem” Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo Subotica (dramatizacija i režija Nevena Baštovanović; učesnici: Zoltan Sič, Vedran Peić i Nevena Baštovanović; muziku odabrala Emina Tikvicki)  a potom i izložba A. G. Matoš u slici i karikaturi, autora Ljudevita Vujkovića Lamića iz Subotice. Organizatori ovog programa su Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice u saradnji s Hrvatskim kulturnim centrom Bunjevačko kolo iz Subotice, Društvom hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek, i opštinom Tovarnik

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *