Dve ekipe Crvenog krsta plasirale se na Pokrajinsko takmičenje u pružanju prve pomoći

U srednjoj Medicinskoj školi u subotu je održana Smotra i gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći, u kojoj su učestvovali učenici subotičkih osnovnih i srednjih škola, ali i gostujuće ekipe iz Crvenog krsta grada Bara, Kragujevca, Zrenjanina i Novog Sada, koje su se takmičile u revijalnom delu. U saradnji sa Vatrogasno – spasilačkim bataljonom Subotice izvedena je pokazna vežba pripreme i delovanja u nesrećama, simulacija požara u školskoj zgradi, a takmičari su imali zadatak da pokažu svoje znanje koje su stekli pohađajući obuku za pružanje prve pomoći.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku da ugostimo predsednika Crvenog krsta Srbije dr Dragana Radovanovića. Crveni krst Subotica ima izuzetnu dugogodišnju saradnju sa Medicinskom školom, predmet Prva pomoć pohađaju učenici ove škole u okviru svog obrazovanja, a obuka iz iste sprovodi se i u našoj organizaciji”, istakao je dr Siniša Trajković, sekretar.

“Prva pomoć je jedna veština koju bi trebalo svaki građanin da zna, prvenstveno zbog sebe i svog okruženja, gde ne morate biti medicinari, ali da znate određene korake kojima možete da bukvalno spasite ljudski život i to je ono što mi promovišemo. Prva pomoć je inače najmasovniji program Crvenog krsta, gde upravo deca uvežbavaju i promovišu po školama, a verujte da u mnogim situacijama ta deca kada se nađu na ulici, itekako znaju da pomognu i mislimo da je to veoma važno”, kaže Nevena Lukić, stručni saradnik u Crvenom krstu Subotica.

U kategoriji podmlatka najbolje su bile dve ekipe Crvenog krsta našeg grada, koje su prošle dalje na Pokrajinsko takmičenje, koje će se održati 10. septembra na Svetski dan prve pomoći.