Putovanje. Akvizicije 2023

U petak, 22. marta, u 18 časova u Savremenoj galeriji biće otvorena izložba akvizicija odnosno novih umetničkih radova koji su u toku prethodne godine ušli u njenu kolekciju i tako postali muzejski predmeti. U 2023. godini u zbirke Galerije primljena su tri nova rada: instalacija Selekcija (2013) autora Gorana Despotovskog kao poklon, serija fotografija Familijarni objekti (2012-2021) autora Mihaila Vasiljevića kao otkup na konkursu Ministarstva kulture, i slika No. 4 (2022) autora Botonda Resega (Részegh Botond) kao poklon.

Tražeći zajedničku tačku ova tri rada, izložba se okreće putovanju kao tematskom okviru, odnosno ispitivanju i beleženju života umetničkih radova pre nego što se oni trajno vežu za jednu kolekciju. Put koji jedan umetnički rad pređe od ideje do realizacije u ateljeu samo je jedan segment putovanja, dok drugi započinje izlaskom rada iz sigurnog okruženja umetničke radionice i njegovim izlaganjem u javnim prostorima. Svaka izložba na kojoj je rad prikazan ostaje zabeležena u njegovoj biografiji. Kada umetničko delo jednom bude primljeno u neku javnu kolekciju, neminovno sa sobom donosi i tragove svih putovanja, svih značenja koje je ispoljavalo u različitim kontekstima u kojima je bilo izloženo.

Izložba razmatra putovanje kroz dve dimenzije: ono je i „unutrašnje“, odnosno ono koje prođe umetnik da bi određeni rad nastao i koje potom prolazi publika kada usvaja značenje tog rada, ali i fizičko, geografsko jer izložba iscrtava konkretnu mapu kretanja ova tri umetnička rada. Dok su radovi Gorana Despotovskog i Mihaila Vasiljevića prikazivani i van evropskog kontinenta, rad Botonda Resega otisnuo se samo na jedno putovanje u blizini mesta nastanka. Ipak, svaki od ova tri rada sagledava se kroz prizmu važnosti procesa putovanja i razumevanja slojeva značenja koji, poput tragova, ostaju upisani u identitet umetničkih radova. Kolekcija Savremene galerije Subotica, u tom pogledu, predstavlja konačno trajno prebivalište tri umetnička dela predstavljena na izložbi Putovanje. Akvizicije 2023, ali i novu početnu tačku za njihova nova putovanja.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *