Akcija “Pokloni život” u subotu u Biznis centru “Galerija”

U organizaciji Crvenog krsta Subotica, u subotu, 12. marta, u atrijumu Biznis centra (hotela) “Galerija” održaće se akcija dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom “Pokloni život”. Akcija će se sprovesti u saradnji sa Službom transfuziologije Opšte bolnice Subotica, Zavodom za javno zdravlje i Centrom za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti, čiji lekari će zainteresovanim građanima vršiti besplatne zdravstvene preglede, određivanje indexa telesne mase, merenje visine i težine, test metaboličke starosti organizma, merenje ugljen-monoksida  u izdahnutom vazduhu kod pušača, kao i merenje holesterola, triglicerida, šećera u krvi i krvnog pritiska. U akciji će učestvovati i udruženje pčelara “Pčela”, čiji članovi će služiti medeni obrok.

Krv mogu dati sve zdrave osobe između 18 i 65 godina koje imaju više od 50 kg. Davaoci treba da budu odmorni i naspavani, dan ranije kao i na dan samog davanja ne treba da se bave težim fizičkim aktivnostima, a neophodno je i da uzmu lagan obrok sa dosta tečnosti.

“Svi oni koji se ne osećaju dobro, boluju od nekih akutnih ili hroničnih bolesti, pili su alkoholna pića u poslednja 24 sata, uzimali lekove protiv bolova do pet dana, antibiotike do sedam dana, imali operaciju, pirsing ili tetovažu u prethodnih šest meseci, molim da ne dolaze na akciju, već da je odlože za neki sledeći put”, napomenula je Nevena Lukić, stručni saradnik Crvenog krsta.

Svi koji su Corona virus preležali bez simptoma, nakon isteka karantina mogu da daju krv ukoliko se osećaju dobro. Osobe koje su preležale virus sa lakšim simptomima treba da sačekaju mesec dana, a svi koji su imali teže simptome, neophodno je da sačekaju između tri i šest meseci, u zavisnosti od oporavka. Kada je reč o vakcinaciji, osobe koje su se vakcinisale Fajzer i Sinofarm vakcinom krv mogu da daju odmah, a primaoci Sputnjik i Astra Zeneka vakcine treba da sačekaju dve nedelje od dana primanja bilo koje doze.

“Sva ova uputstva su usmerena pre svega kako na bezbednost davaoca, tako i primaoca krvi, jer je bezbednost ono o čemu mi prvenstveno vodimo računa. Kontinuirano održavanje akcija davanja krvi je preduslov za normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema, jer transfuzijska medicina ima široku primenu. Davanje krvi je najhumaniji čin koji je apsolutno dobrovoljan, besplatan i anoniman, dvostruko je koristan, ne stvara naviku, nije opasan po davaoca, nije bolan, a data krv se nadoknađuje veoma brzo”, objasnila je Nevena Lukić.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se u terminu od 9 do 12 časova.