Akcija dobrovoljnog davanja krvi i javni čas prve pomoći, u subotu u Crvenom krstu

Akcija dobrovoljnog davanja krvi „Probudi srce” u organizaciji Crvenog krsta i Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice, održaće se u subotu, 9. septembra, u prostorijama Crvenog krsta.

Akcija će se održati u terminu od 8 do 11 časova, a iz Crvenog krsta pozivaju sve sugrađane koji se osećaju zdravim, imaju između 18 i  65 godina starosti, da dođu i daju svoj doprinos u spasavanju života.

“Davanjem krvi prvenstveno činimo dobro za sebe, jer prolazimo kroz određene preventivne preglede, podstičemo naše čelije da budu jače i bolje kada dajemo krv, a samim tim spašavamo i tri ljudska života, i ta krv odlazi uvek onima kojima je najpotrebnija.” – kaže Nevena Lukić, ispred gradske organizacije Crvenog krsta.

Povodom Svetskog dana prve pomoću, istog dana će se u dvorištu Crvenog krsta održati i javni čas prve pomoći, pod sloganom „Prva pomoć u digitalnom svetu“. Javni čas je otvoren  za sve sugrađane bez obzira na uzrast, a svi koji dođu  moći će da steknu znanje o tome kako se pruža prva pomoć.

“Na javnom času će posetioci moći videti sve segmente prve pomoći, od mera za oživljavanje, načina zaustavljanje krvarenja i saniranja rana, da vide određene položaje, poput pomoći kod besvesnog stanja, kolapsa i tako dalje. Upućujemo apel pre svega roditeljima koji imaju manju decu, da dođu i vide kako mogu da pomognu sebi i svojoj deci, jer su deca uvek najranjivija kategorija, a veštine pružanja prve pomoći može svako da stekne nezavisno od prethodnih veština i znanja.” – napominje Lukićeva.

Tokom trajanja ove dve akcije, svi zainteresovani će imati mogućnost da se registruju i u bazu matičnih ćelija hematopoeze. Podršku akciji će pružiti Zavod za javno zdravlje Subotica, preventivnim pregledima, potom Udruženja pčelara „Pčela”, ali i Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga.