ZdravstvoAktuelno

Akcija dobrovoljnog davanja krvi “Humani Božić” održaće se za vikend

Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi “Humani Božić”, koju po 21. put organizuje Gradska organizacija Crvenog krsta, održaće se u subotu, 10. decembra od 08 do 11 časova u prostorijama ove ustanove, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Kako je istakla Nevena Lukić, stručni saradnik Crvenog krsta, krv može da donira svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina. “Potrebno je da se davalac oseća zdravo, da je odmoran, dan ranije da ne praktikuje neku veću fizičku aktivnost, a na sam dan davanja krvi može slobodno da konzumira jedan lagani obrok, da se hidrira čajem i vodom, a ukoliko preskoči doručak, na akciji ga čeka sendvič. Dva sata pre i dva sata posle davanja krvi, oni koji konzumiraju nikotinske preparate to ne bi trebali da čine”.

Sagovornica naglašava da se davanjem krvi čini dvostruko dobro delo. Na taj način davaoci prvenstveno brinu o svom zdravlju jer prolaze kroz preventivne preglede, a davanjem krvi pospešuju svoje zdravlje. “Davanjem krvi može da se spasi do tri ljudska života, nekome vraćaju osmeh na lice, poklanjaju novi život, nekome vraćaju dete, majku, brata ili sestru, tako da mislim da nema lepšeg načina da završimo ovu godinu nego da dođemo svi i damo krv i pomognemo onima kojima je to najpotrebnije”, istakla je Nevena Lukić.

Akcija se sprovodi u saradnji sa Odeljenjem za transfuziologiju Opšte bolnice, Domom zdravlja i Zavodom za javno zdravlje, čiji lekari će kao i svake godine organizovati preventivne preglede, a članovi udruženja pčelara “Pčela” služiće medeni obrok. Za decu davalaca očekuje druženje sa Deda Mrazom.