Deca se od malena uče negovanju humanosti i pravim vrednostima

Povodom obeležavanja Dana škole, u Osnovnoj školi “Kizur Ištvan” danas je održana vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi, koju je ova vaspitno – obrazovna ustanova organizovala u saradnji sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta i Službom za transfuziologiju Opšte bolnice. Akcija je bila namenjena građanima, zaposlenima u školi, ali i roditeljima čiji mališani pohađaju ovu školu.

Da je ova akcija zaista porodična i neguje humanost, pokazao je i naš sugrađanin Igor Magoč, koji je u društvu svoje ćerke nakon dužeg vremena došao da donira krv. “Davao sam krv ranije, pre jedno petnaest godina i od tada nisam imao prilike. Sada sam hteo da pokažem jedan dobar gest, što za zdravlje, što za dobrobit drugih ljudi. Smatram da je ovo dobar primer i mojoj ćerki da i ona kada odraste postane dobrovoljni davalac krvi”, istakao je on.

“Ovo je jedan divan povod, deca dolaze sa roditeljima, a to je ono što mi zagovaramo to je da se od malena uče pravim vrednostima. Deca se uče primerom iz kuće. Kada roditelji daju krv i oni vide da je to nešto sasvim normalno i prirodno, a posle kada odrastu i oni isto postaju dobrovoljni davaoci. Pravi primeri za to su naše dve velike akcije “Humani Božić” i “Humana subota” koje održavamo već 20. godina, sada deca koja su tada bila mala dolaze da daju krv i dovode čak i svoju decu. Ovo je vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi, mi ih u proseku tokom godine imamo između 44 i 48. Naredna će se održati 25. juna na Velikoj terasi na Paliću, to je naša velika tradicionalna akcija “Humana subota” i tom prilikom pozivamo sve dobrovoljne davaoce da se okupimo”, rekla je Nevena Lukić, stručni saradnik u subotičkom Crvenom krstu.

Ovo je najbolji način da se proslavi Dan škole. Dobrovoljno davalaštvo krvi je akcija koja se sprovodi u Srbiji duži niz godina, ali je uvek nedovoljno da se u potpunosti zadovolje potrebe za rezervama krvi. Mi smo ove godine odlučili kao osnovna škola, da naš dan proslavimo u tom duhu, s obzirom na niz humanitarnih akcija koje smo do sada organizovali. Važno je da se na ovaj dan nešto i nauči, a to su upravo i poruke koje se ovim putem šalju, da je veoma važno deliti i prepoznati momenat kada je najpotrebnije. Deca u školi to dobro znaju i koliko vidim i poštuju zahvaljujući njihovim roditeljima”, naglasio je Dejan Anđelović, direktor OŠ “Kizur Ištvan”.

Akciji su prisustvovala 32 potencijalna davaoca, od kojih je 22 dalo krv, a bilo je i 4 nova davaoca.