Društvo

Nagrađeni najaktivniji dobrovoljni davaoci krvi

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se obeležava 14. juna, Crveni krst Subotice juče je dodelio plakete i zahvalnice najaktivnijim Subotičanima, koji su najveći broj puta donirali dragocenu tečnost. Ove godine, pod sloganom “Davanje krvi je čin solidarnosti – pridruži se i ti u spašavanju života”, 19 naših sugrađana koji su krv dali 35, 50 i 75 puta, dobilo je priznanja za najhumaniji čin.

Krv su do sada 35 puta dali Dejan Aleksić, Gabor Halas, Alen Ivković, Aleksandar Kolar, Vesna Kopunović, Aleksandar Lampaš, Tibor Puha, Stevan Valent, Saša Jovanvić, Milorad Katančić, Mate Vert, Nada Ždrnja i Arpad Šveler. 50 puta krv su dali Željko Radić, Miroslav Drobac, Damir Kujundžić i Petar Moravčić, dok su 75 puta dragocenu tečnost dali Žolt Žoldoš i Klara Vidaković. “Dobrovoljni davalac krvi postala sam davnih devedesetih godina, a pošto je moj suprug tada bio davalac i ja sam se pored njega odlučila na taj korak. Nadam se da ću i dalje biti sposobna i zdrava da dajem krv sve dok mogu”, rekla je Klara Vidaković.

Priznanja je dodelio gradonačelnik Stevan Bakić, koji je obraćajući se prisutnima rekao da je dobrovoljno davalaštvo krvi herojsko delo, a da humanost koju davaoci čine zaslužuje najveću moguću pažnju i podršku. “Grad Subotica je iz budžeta izdvojio preko 3 miliona dinara za terenske akcije prikupljanja krvi i pomoći u nesrećama i to je obezbedilo da se krv daje što češće i u boljim uslovima, a i sami rezultati pokazuju da je 2021. godine prikupljeno 875 jedinica krvi, u odnosu na 2020.-tu kada je prikupljeno 650 litara”, dodao je gradonačelnik.

Načelnica Odeljenja transfuziologije Opšte bolnice dr Anastasija Mrđa, istakla je da je ova zdravstvena ustanova od 2017. godine, od kada postoji stabilna baza dobrovoljnih davalaca,  imala dovoljne rezerve krvi. “Zaista smo ponosni na ceo region i grad što imamo ovako humane ljude. U proteklih godinu dana prikupljeno je 5.859 jedinica krvi, što je dovoljno za naše potrebe, od toga je na teritoriji grada Subotice prikupljeno 4.536, a u Službi transfuziologije, dakle to su davaoci koji dolaze kod nas, 3.674 jedinice, od toga na terenskim akcijama 862 jedinice. Zadovoljni smo brojkama i nadamo se da će tako i da se nastavi”, dodala je ona.

“Ovo je jedan od lepih načina da skrenemo pažnju na dobrovoljne davaoce krvi koji su veoma važni i da pozovemo sve one koji to do sada nisu učinili, da to urade, jer krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv”, naglasila je Nevena Lukić, stručni saradnik Crvenog krsta.

Dodeljena je i plaketa “Široko srce” za najhumaniju sredinu, školsku ustanovu i mesnu zajednicu. Za najhumaniju školu proglašena je srednja Medicinska škola, a priznanje je dobila i mesna zajednica Čantavir, dok je plaketu za najhumaniju radnu organizaciju dobila kompanija “Pionir”.