Veliko priznanje za Bojana Arsića

Naš Bojan Arsić, prvi operativac ŽFK „Spartak“, postao je član Skupštine novog saziva Asocijacije evropskih klubova, skraćeno ECA (European Club Association) u novom sazivu 2023-2027.

Asocijacija evropskih klubova je zvanično priznata od strane UEFA i FIFA kao jedino nezavisno telo za fudbalske klubove na evropskom nivou na čuvanju, jačanju i razvoju interesa evropskih klubova u svim međunarodnim fudbalskim poslovima i donošenju odluka. Praktično, nijedna odluka u vezi klubova se ne može doneti bez saglasnosti ECA. Naravno, u ECA glavnu reč vode „muški“ klubovi, ali ohrabruje činjenica da je na nedavno završenom fudbalskom samitu, održanom u Londonu, predstavljena studija ECA o ženskom fudbalu. Ova studija nudi vredne uvide i strategije koje klubovi mogu primeniti i uskoro će biti javno dostupna.

Žan-Mišel Olas bivši predsednik Liona i član Izvršnog odbora ECA na samitu je izjavio: „Sviđalo se to vama ili ne, ženski fudbal je budućnost. Dostići će nivo profesionalizma koji se može uporediti sa nivoom muške igre, pa čak je i prevazići. Ja čvrsto verujem u ovo.“, dok je predsednik Izvršnog odbora ECA, Naser Al Helaifi, na samitu rekao da ukoliko se gleda u budućnost ženskog fudbala, rad ECA tek počinje. „Ženskom fudbalu je potrebno više ulaganja, inovacija, stručnosti i vidljivosti. Potrebni su ljudi sposobni da donesu promene. Uveren sam da u prostoriji na ovom samitu imamo prave ljude da nas vode napred. Ženski fudbal ima punu podršku celog Izvršnog odbora ECA i mene.“ – kazao je on.

Što se tiče ženskog fudbala Srbije, činjenica je da u celom FSS nema boljeg i sposobnijeg predstavnika za Evropu od Bojana Arsića. Na pitanje kakva su njegova očekivanja, Bojan Arsić kaže:

„Počastvovan sam što ću biti deo Asocijacije evropskih klubova i što ću imati priliku da predstavljam ženski fudbal Srbije. Posebno zadovoljstvo mi čini što je ŽFК Spartak i ovoga puta dokazao i potvrdio da u Evropskim okvirima uživa visok ugled i rejting. U novom sazivu jedan od ciljeva će biti da svi članovi daju svoj doprinos sa novim idejama na izradi projekata, da menjamo ženski fudbal u Evropi na bolje, da se donesu veća prava i mogućnosti za klubove. Biće mi drago ako svojim decenijskim iskustvom na promociji ženskog fudbala, doprinesem i pomognem u radu ECA kako bi zajednički načinili odlučne korake da unapredimo ženski fudbal u Srbiji i regionu.“ – ističe Arsić.