KulturaSubotica danas

Selekcija filmova “Ukrajina u fokusu” na FEF Palić

U okviru 29. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljena selekcija „Ukrajina u fokusu” u kojoj će se naći šest ostvarenja iz ove zemlje: “Refleksija” reditelja Valentina Vasjanoviča, “Loši putevi” Natalije Vorožbit, “Nosorog” Olega Sencova, “Stop Zemlia” Katarine Goronstai, “Ruže” Irene Cecenko, i “Ova kiša nikada neće stati” Aline Gorlove.

Filmovi u ovoj selekciji biće na repertoaru od 17. do 22. jula, u 17h u bioskopu Eurocinema. Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Ukrajinskim institutom, javnom ustanovom povezanom sa Ministarstvom spoljnih poslova Ukrajine. Institut olakšava međunarodne veze između ljudi i institucija i stvara prilike za Ukrajinu da komunicira i sarađuje sa svetom.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, u osvrtu na ovu selekciju je istakao: “U poslednjoj deceniji, ukrajinski filmski stvaraoci su razvili autentičan i hrabar filmski izraz, stilski se oslanjajući na nadrealizam. Ovo stvaralačko nadahnuće novih mladih i perspektivnih autora ponovo je vratilo ukrajinsku kinematografiju u žižu interesovanja svetskih festivala, te je pre početka agresije kojoj svedočimo, ukrajinski film doživeo novi veliki uzlet. U našoj selekciji savremenog ukrajinskog filma posebno se ističu autorke, čija ženska perspektiva donosi nešto novo i autentično, bilo da sagledava vojne sukobe ili prati intimnu dramu o odrastanju i zaljubljivanju”.

U filmu “Refleksija” ukrajinski hirurg Sergej je zarobljen od strane ruskih vojnih snaga u zoni sukoba na istoku Ukrajine, i nakon puštanja na slobodu, pokušava da pronađe svrhu u životu obnavljajući svoj odnos sa ćerkom I bivšom ženom. Ostvarenje “Loši putevi” predstavlja četiri kratke priče smeštene u Donbasu (Donjecki basen), u ratnoj Ukrajini i nastao je kao adaptacija istoimene predstave koju je režirala Natalija Vorožbit.

Film “Nosorog” svoju radnju smešta u industrijski provincijski grad u Ukrajini devedesetih godina prošlog veka, gde srećemo mladića po nadimku „Nosorog“ – agresivnog delinkventa još od detinjstva, a koji sada postaje nasilni kriminalac. Posmatramo njegovo odrastanje, porodicu i ljubavni život.

Film “Stop Zemlia” dobitnik je nagrade Berlinale 2021 Generation – Crystal bear award, a prati kretanje kroz emocionalna previranja, čekanja da život počne dok se družite sa drugovima iz razreda. Ovo je radikalan, autentičan i osetljiv uvid u uznemirujući osećaj mladosti i unutrašnja perspektiva ukrajinske omladine. “Ruže” su tragikomični mjuzikl u kojem učestvuju umetnice grupe Dakh Daughters iz Ukrajine. Ovaj bioskopski kabare prikazuje lepotu i poteškoće u želji da  slede sopstveni put – kao žene, umetnice, građanke zemlje koja prolazi kroz revoluciju i rat.

Dokumentarni film “Ova kiša nikada neće stati” vodi publiku na snažno, vizuelno privlačno putovanje kroz beskrajni ciklus rata i mira. Film prati dvadesetogodišnjaka Andrija Sulejmana koji pokušava da obezbedi održivu budućnost dok su svuda žrtve oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život se nalazi uokviren konstatnom borbom između života i smrti.