Predfestivalski program FEF Palić – selekcije „Europe 4 kids”, „Best of Europe”, “Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka” i “Bioskop na Trgu”

U ovogodišnjem predfestivalskom programu Festivala Evropskog filma Palić, od 1. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici biće predstavljene selekcije „Europe 4 kids”, „Best of Europe” i “Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka”.

Selekcija “Bioskop na Trgu” na programu je od 8. jula na subotičkom Trgu Slobode, dok će 12. i 13. jula po prvi put biti organizovane i projekcije u Plaža Baru na Paliću. U okviru selekcije „Europe 4 Kids“ biće prikazano sedam dečijih, animiranih i igranih filmova koji su svoju bioskopu premijeru imali u 2022. i 2023. godini: animirani film „Moja vila šeprtlja“ (Luksemburg, Nemačka),  film „Asteriks i Obeliks – Srednje kraljevstvo“ (Francuska), animirani filmovi „Neverovatni Moris“ (Nemačka, Velika Britanija), „P’Astanjan i tri njušketara“ (Španija), „Princeza Late i magični vodeni kamen (Belgija), „Vatreno srce“ (Francuska) i „Bela i Sebastijan – Nova generacija (Francuska). Projekcije filmova u ovoj selekciji odigravaće se svakog dana u 17 časova od 1. do 7. jula.

U okviru selekcije “Best of Europe” od 19h u bioskopu Eurocinema, svi zainteresovani će imati priliku da pogledaju sedam evropskih i domaćih ostvarenja koja su obeležila prethodnih godinu dana. Na repertoaru će od 1. do 7. jula biti francuska komedija “Alibi.com 2”, francuska avanturistička akcija “Tri musketara: D’Artanjan”, domaća biografska drama “Sveta Petka – Krst u pustinji”, nagrađivana špansko-francuska drama “Zveri”, irsko-špansko-francuski triler “Detektiv Marlou”, triler hrvatsko-srpske produkcije “Stric”, i francuska komedija “Maskarada”. Od 8. jula predfestivalski program se nastavlja Omaž programom dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, koji će se prikazivati od 19h u bioskopu Eurocinema, dok je u centru Subotice, na gradskom trgu od 21.30h program “Bioskop na trgu” u okviru kojeg će biti prikazano pet filmova. U ovoj selekciji će na programu biti austrijsko-nemačka biografsko-istorijska drama “Korset”, domaći triler “Vera”, mađarska akciona komedija “Ubica čistog srca”, mađarska drama “Nežno” koja je prikazana na prošlogodišnjem izdanju festivala u glavnom takmičarskom programu, i italijansko-španska drama “Alkaras” koja je dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinalu 2022. godine.

Ove godine po prvi put, pred sam početak zvaničnog festivalskog programa, biće organizovane i projekcije u Plaža Baru na Paliću, gde će 12. i 13. jula od 21h biti prikazana domaća komedija “Munje: opet!” i austrijsko-nemačko-francuska drama “Rimini”, prošle godine prikazana u glavnom takmičarskom programu festivala. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima. Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.