Dveri Subotica: Svakodnevne pucnjave u šumama

U petak 9. juna predsednik Dveri u Subotici je, sa svojim saborcima u zajedničkoj borbi oko istine u vezi sa migrantskom politikom ove vlasti, obišao mesta pucnjave. Reon u kojem se dešavala pucnjava iz automatskog oružja zadnja tri dana kod Etno kampa na Paliću, Tresetište, udaljen je stotinak metara od prvih kuća u kojima žive meštani.
Kroz deo šume oko etno kampa smo prošli i videli veliku količinu smeća, limenki energetskih pića, mesta čuvara ilegalnog kampa. Obišli smo prostor u šumi u kojem je bio kamp za migrante, koji je policija nedavno u svojoj spektakularnoj akciji navodno očistila od migranta, odnosno uputila migrante na druge lokacije, a oni su već posle dan, dva opet bili u šumi.
Na prostoru tog nekadašnjeg kampa zatekli smo posledice politike ove države – smeće ostavljeno u sred šume. Niko ne brine o tome, ni Vojvodinašume, ni načelnik Severnobačkog okruga, koji je često znao da obmanjuje subotičku javnost.
Sagledali smo razmere seče drveća oko Tresetišta i Malog treseta i uvideli da je razmera seče izuzetno velika. Šuma oko same žice i mađarske granice je posečena, ali to nije uticalo na to da se smanji broj ilegalnih prelazaka granice, a to je bio glavni razlog seče drveća.
Za par sati provedenih na Tresetištu i u šumama nismo videli ni jednog policajca. Meštani su nam rekli da ih policija upozorava da ne smeju sa motorciklima da idu kroz šumu, mada nema nikakva pismena odluka ili naredba za to. Kakve mere preduzima policija, ne bi nas čudilo da za koji dan zabrane posete i kretanje kroz šume za sve građane Srbije, navodno zbog bezbednosti.
Šta god da preduzima policija, migranti su i dalje prisutni , prelaze granicu, a zauzeli su i subotičke šume.
Verujemo da sama policija može veoma lako da reši sve probleme koji se dešavaju oko migranata, ali rukovodstvo policije, ministar i državni vrh ne povlače ozbiljne poteze kako bi se rešio problem, već se ostavlja da problem traje. Po svim indicijama, izgleda se od strane vrha ove vlasti i policije manipuliše migrantima, a po svemu sudeći i trguje. Na dobitku mogu biti samo ti trgovci, taksi prevoznici, a na gubitku su građani Subotice kojima je ugrožena bezbednost.
Kako stvari sada stoje, ako se desi neki nemili incident, isključivi krivac će biti policija, jer nije obezbedila građanima Subotice bezbednost, ističe se u saopštenju koje prenosimo u celosti.