Saopštenje Pokreta slobodnih građana u vezi pucnjave ispred Lidla

Sapoštenje za javnost, Pokreta građanske Subotice, prenosimo u celosti:

„Od pucnjave po šumama, koja nam je sada već postala „normalna“ jer smo usled izostanka adekvatne reakcije nadležnih organa primorani da na to tako gledamo, došlo je do pucnjave u širem centru grada. 

Da li će na tome da stane, iako zapravo do toga nikada nije smelo ni da dođe ili ipak čekamo da se okršaji vode u strogom centru grada, jer će možda tek tada nadležni reagovati? 

Da li ćete svakom građaninu i građanki obezbediti lično obezbeđenje kako bi ih zaštitilo kada se budu kretali preko, i u krugu, pasarele pošto očigledno problem sa migrantima, čija je koncentracija upravo u tom krugu najveća, ne planirate da rešite? 

Da li zaista čekate da neko od naših sugrađana nastrada da biste konačno shvatili da je naša bezbednost ugrožena? 

Za nekoliko dana jedna od naših članica ima ispit na ekonomskom fakultetu, mogućnost da stigne živa na taj ispit jednaka je mogućnosti da se sa istog više nikada ne vrati, jer će možda igrom slučaja migranti baš taj dan odlučiti da se obračunavaju sa oružjem koje je, iz nepoznatog razloga, u njihovom posedu. 

Ko može da garantuje da će bezbedno otići i vratiti se? Ko može da garantuje bezbednost našim sugrađankama i sugrađanima koji tuda već odavno svakodnevno cirkulišu?

Migrantima je međusobno obračunavanje očigledno igra u kojoj ne biraju ko će da strada niti koliki će broj nastradalih da bude. Igra u kojoj je ugrožena bezbednost naših sugrađana i u kojoj izostaje reakcija nadležnih organa, jer su oni samo nemi posmatrači koji tek uče pravila.. A pravila ne postoje.
Jedino pravilo kojeg bi trebalo da se drže je da svojim sugrađanima stvore mogućnost za sigurno, bezbedno i slobodno kretanje bez straha.

Da li će naša realnost biti to da, kada izlazimo iz kuće, više ne proveravamo da li smo ugasili peglu, zaključali vrata i poneli sve što nam je potrebno, već proveravamo da li smo stavili pancir i druga sredstva za sopstvenu zaštitu? 

Ne bismo želeli da bude, ali s obzirom na odsustvo reakcije nadležnih organa, ta budućnost nam stiže brže i od metka.