ObrazovanjeSubotica danas

Radionice primene i oblikovanja prirodnih materijala u cilju razvoja dece

Udruženje “Kulturalni različak” zajedno sa Školskim centrom sa domom učenika „Dositej Obradović“, sprovodi projekat sa ciljem podsticanja dečjeg razvoja primenom i oblikovanjem prirodnih materijala na tradicionalni način, kao vid terapije i stimulacije razvoja dece.

Tim povodom u sredu, 30. novembra realizovana je prva od tri radionice, gde su učenici imali priliku da se susretnu sa prirodnim materijalima poput gline i vune i da uz korišćenje tradicionalnih sredstava za rad naprave prava mala remek dela. Ovoga puta korišćen je tradicionalni predmet Zvezdica, sa kojim se pletenjem može napraviti narukvica.

Kako objašnjava Ferenc Torma, primenjeni umetnik i predsednik udruženja “Kulturalni različak”, rad sa prirodnim materijalima podstiče jako mnogo stvari kod dece, jer ove radionice predstavljaju osnov starih zanata i umetnosti i obuhvataju snažne elemente u sebi koji podstiču finu motoriku, razmišljanje, razlikovanje boja, brojanje i imaju zadatak da razvijaju decu i kreativce.

“Moram da kažem da osim učenika, ove radionice pohađa i starija populacija naših sugrađana. Ponosni smo što Lokalna samouprava već 13 godina prepoznaje značaj ovih i sličnih projekata i mislim da je jako važno očuvati rad sa starim zanatima i prirodnim materijalima, jer deca su jako željna ovakvih radionica. Želimo da razbijemo tu predrasudu da je glina prljava, jer kada se radi sa njom na ovakav način, ona postaje interesantan materijal i deca nisu ni svesna da postaju pravi umetnici”, istakao je Torma.

Sandra Milovanov, defektolog u Školskom centru “Dositej Obradović”, naglasila je da ove radionice predstavljaju radno okupacionu terapiju, koja blagotvorno deluje kako na decu tako i na nastavnike.

“Bilo da je u pitanju crtanje, slikanje, vajanje ili krojenje, ili su u pitanju elementi nekih starih zanata, naša deca jako vole ovakve aktivnosti, oni su fokusirani na stvaranje malih umetničkih dela. Radionice se odvijaju u jednom prijatnom i podsticajnom okruženju i upravo zbog toga je važna ova terapija, jer pozitivno deluje na razvoj kognitivnih, emocionalih i socijalnih funkcija kod naše dece i zbog toga je veliki značaj ovakvih okupljanja i aktivnosti”, dodala je ona.

Opšti cilj projekta “Socijalna integracija i podsticanje razvoja dece korišćenjem prirodnih materijala na tradicionalan način” je poboljšanje socijalne integracije dece sa smetnjama u razvoju iz ove škole, njihovo osnaživanje i podsticanje celokupnog razvoja.