Svečano otvorena 31. Svetosavska nedelja

Nastupom hora SKC “Sveti Sava”, u Zadužbini Dušana Radića je u subotu, 21. januara počela 31. Svetosavska nedelja, koja će, ako je sudeći po programu obilovati brojnim kulturnim, muzičkim i duhovnim dešavanjima.

Manifestaciju koja se u našem gradu održava po 31. put, otvorio je arhijerejski namesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić.

“Nalazimo se na pragu praznika Svetog Save, a nalazeći se u prostorijama duhovnog i svetovnog hrama Srpskog kulturnog centra koji nosi njegovo ime, prilika je da se svi zajedno napajamo svim predavanjima i onim događanjima koja će se desiti i da se obogatimo, a da nam lik Svetog Save uvek bude ispred nas i da nam on bude uzor i putovođa kojim putem treba da idemo”.

Prisutnima se u ime Lokalne samouprave obratio Srđan Samardžić, član Gradskog veća za oblast privrede, rečima da je duhovno bogat i sadržajno ispunjen život Svetog Save nemoguće sažeti u nekoliko rečenica.

“Ovo je prilika da podsetim da je Sveti Sava bio osnivač samostalne srpske crkve i njen prvi arhiepiskop, bio je ktitor nekoliko manastira i njihovog duhovnog života i poretka, zakonodavac u oblasti crkvenog i građanskog prava, diplomata, prvi srpski hodočasnik u sveta mesta i prvi pravi književnik. Poznato je da je kao vladar bio blag i ljubazan prema svima, pomagao je sirotinji kao niko drugi, satkan od ljubavi, moralne čistoće, milosrđa i dostojanstva na ličnom primeru je pokazao da svaki uspešan put mora da bude utemeljen na sistemu moralnih načela. Ostavio je snažan i neizbrisiv trag koji danas predstavlja jasan put kojim treba da idemo, a naša obaveza je da sačuvamo sve za šta se on izborio”, rekao je Samardžić.

Prvog dana obeležavanja Svetosavske nedelje, upriličena je izložba slika “Beskrajna potraga” autora Predraga Miloševića, likovnog umetnika koji se 40 godina bavi slikarstvom, a koju će publika moći da pogleda sve do 15. februara svakim radnim danom od 10 do 14 časova. Prema rečima autora, pravljenje izložbi i njihovo prikazivanje publici i javnosti je veliki izazov, jer umetnik ima obavezu da sam lično promoviše, ali i da posreduje i pomaže da se promocija umetničkog dela događa.

“Jako mi je drago, velika čast i izazov što izlažem u Subotici, poznata mi je ta njena slojevitost i kulturološka širina. Znam dobro da u kućama Subotičana ima remek dela kako iz primenjene, tako i iz likovne umetnosti. Jako sam radoznao da čujem komentare publike, jer danas o čemu pričamo i šta pričamo to i jesmo, tako da se nadam da će barem tokom trajanja izložbe ljudi u svoje neke teme ubaciti i umetnost, jer mislim da nam je ona najveći identitet. Smatram da ne postoje samo velike nacije i narodi, već postoje različite kulture i mislim da imamo jedan lep i plemenit zadatak da prikazujemo to što imamo, bilo to iz prošlosti ili sadašnjosti, jer umetnost nije samo vlasništvo umetnika nego i čitave zajednice”.

Mile Tasić, predsednik UO SKC “Sveti Sava” naglasio je da je “Svetosavska nedelja” sedmodnevno, gotovo festivalsko događanje sa vrlo respektabilnim dešavanjima i programima.

“Mi smo pripremajući ovaj program bili negde i vidoviti, jer smo na našu manifestaciju pozvali Gorana Petrovića da promoviše svoje dve knjige, a on je pre samo nekoliko dana dobio nagradu “Pobednik Beograda” za svoje književno ostvarenje. Između ostalog imamo duhovnu tribinu, nastup “Trio Starčević” na gitari, Svetosavsku akademiju, a posle dve godine u restoranu “Spartak S” održaće se i Svetosavski bal”, istakao je Tasić.

Sutra, 24. januara sa početkom u 19 časova na programu je Duhovna tribina po blagoslovu Vladike bačkog Irineja, a predavanje na temu “Sveti Irinej ispovednik na Svetosavskom putu” će održati đakon Miroslav Nikolić. U sredu, 25. januara održaće se Muzičko veče “Trio balkanske žice”, gde će na gitarama nastupiti Zoran Starčević, Nikola Starčević i Željko Starčević.

U četvrtak, 26. januara je Svečana akademija u kojoj će učestvovati Hor SKC “Sveti Sava”, učenici Muzičke škole i Gimnazije “Svetozar Marković”, a program su pripremili Nemanja i Nataša Mandarić, Sava Samardžić i Jelena Strelarac. U petak, 27. januara u restoranu “Spartak S” sa početkom u 20 časova održaće se Svetosavski bal, a specijalni gosti biće Slobodanka Danka Stoiljković i Danilo Živković.