Počelo obeležavanje Svetosavske nedelje

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“, u Zadužbini Dušana Radića, otvaranjem izložbe „Sricanje sa Freske“ Maje Milenković iz Gračanice počela je „Svetosavska nedelja“. Ovu tradicionalnu manifestaciju posvećenu Svetom Savi, jednom od najvećih i najsvetlijih ličnosti u istoriji srpskog naroda, prenoseći blagoslov i pozdrav od Vladike bačkog Irineja proglasio je otvorenom prezviter Veljko Vasiljev.

 Sveti Sava je ostavio snažan i neizbrisiv trag koji i danas za sve nas predstavlja jasan put kuda treba da idemo. Istorija Srba kroz vekove, od vremena života prvog srpskog arhiepiskopa Save Nemanjića, uči nas, kao što znate, da nas je Svetosavlje kao narod i sačuvalo. Činjenica je da ne prepuštajući zaboravu ni njega, ni njegovo delo, mi mislimo na budućnost našeg naroda i naših pokolenja. Uveren da će uz podršku lokalne samouprave ‘Svetosavska nedelja’ i ubuduće biti uspešno organizovana i posvećena očuvanju i afirmaciji srpske duhovnosti i kulture u našem gradu, iskoristio bih ovu priliku i da izrazim zahvalnost Srpskom kulturnom centru ‘Sveti Sava’ što već više od tri decenije neguje ovu kulturno-duhovnu manifestaciju, rekao je član Gradskog veća, Srđan Samardžić koji je u ime Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića otvorio ovu značajnu manifestaciju.

Izložbu „Sricanje sa freske“ otvorio je umetnik Danilo Vuksanović, koji je rekao da slikarstvo autorke izložbe Maje Milanković pomaže da se buka i nesklad ponište u iskrenom i slojevitom naumu da slika bude predstava verujućeg bića, otelotvorenje čiste kreacije iz koje izviru fragmenti pravoslavnih hramova, materijalizovani u živopisima.

Ključna poruka slikarstva Maje Milenković je oslanjanje na našu tradiciju, na naše veliko slikarsko i duhovno nasleđe koje pronalazimo u pravoslavlju.

Slikarka Maja Milanković je kazala da se ova serija slika naziva „Identiteti“ i da je izložba posvećena proslavi sedam vekova postojanja manastira Gračanice i njenog trajanja kroz vekove.

Ovo je samo jedan mali omaž, sa moje strane, kao nekog ko je porastao pored takve svetinje i uživao u slikarstvu svih slikara kralja Milutina, rekla je umetnica.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *