Manifestacija „U slavu Vidovdana”

Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, 22. 23. i 24. juna organizuje program „U slavu Vidovdana”, sa kojim će se obeležiti veliki praznik i kroz istoriju jedan od najznačajnijih datuma za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu, jer Vidovdan predstavlja nepresušan izvor rodoljublja i zavet slobodi. Tim povodom u prostorijama Zadužbine Dušana Radića biće održano predavanje, edukativni program i promocija filma.

U četvrtak, 22. juna sa početkom u 19 časova prof. dr Slobodan Vladušić održaće predavanje pod nazivom „Kosovski zavet danas”. Slobodan Vladušić rođen je u Subotici 1973. godine. Osnovne studije je završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku za srpsku književnost 1998. godine, uređivao je kritiku u časopisu Reč (1998-1999 godina). Pisao je književne prikaze za Politiku i Večernje novosti. Godinu dana je proveo kao lektor za srpski jezik na Univerzitetu Adam Mickijevič u Poznanju (Poljska), a doktorsku tezu Slike evropskih metropola u prozi Miloša Crnjanskog odbranio je 2009. godine. Bio je glavni urednik Letopisa Matice srpske (2013-2016). Nagrade koje je dobio su: „Milan Bogdanović” za najbolju novinsku kritiku (2004), Vitalova nagrada za roman Forward, (2009), „Isidora Sekulić” za knjigu Crnjanski Megalopolis (2011), „Meša Selimović” za roman Mi izbrisani (2013), „Laza Kostić” i „Đorđe Jovanović” za knjigu Književnost i komentari (2017), „Janko Veselinović” i „Svetozar Ćorović” za roman Veliki juriš (2018). Osnovao je Centar za istraživanje i popularizaciju srpske književnosti pri Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

U petak, 23. juna takođe od 19 časova, biće održano predstavljanje Edicije srpskog istorijskog i edukativnog stripa o Nemanjićima pod nazivom „Sjaj i senka Nemanjića”. Gosti će biti autor Dragan Tomović i Goran Milutinović, crtač i ilustrator. Edicija srpskog istorijskog i edukativnog stripa o Nemanjićima u okviru koje je planirano 15 stripova koji obuhvataju 200 godina vladavine Nemanjića. Trenutno su izdata tri broja u tvrdom povezu. Katedra za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogadu i stručni konsultant prof. dr Siniša Mišić su pregledali odobrili i potvrdili tekst, tako da su glavni likovi i događaji autentično prikazani kao i zadužbine, oružje, odeća. Ova edukativna edicija je idealna za decu i za sve ljubitelje istorije i stripa kao devete umetnosti. Vizuelna predstava istorije u formi stripa je jedinstvena kod nas i veoma je pogodna za lako učenje i upoznavanje sa svim  istorijskim događajima.

U subotu, 24. juna subota od 19 časova biće održana projekcija filma „Knez Lazar – čovek čije ime se pamti kroz vekove” autora Marka Marinkovića. Knez Lazar je jedna od najznačajnijih istorijskih ličnosti u bogatoj srpskoj istoriji. Ličnost o kojoj su stvoreni mitovi, legende, čije je ime postalo sinonim za slobodu Srba. Život i smrt kneza Lazara su tokom vekova postali mit, u kome ljudi više ne razdvajaju istinu od fantazije, predanje od istorijskih činjenica. Dokumentarno – igrani film prati život kneza lazara Hrebeljanovića od rođenja, odrastanja na dvoru cara Dušana, preko venčanja sa Milicom i napredovanja do kneza, gradnje prestonog grada Kruševca, sve do same Kosovske bitke.U filmu govore eminentni stručnjaci iz oblasti istorije, crkvene istorije, arheologije i to sve kroz događaje i mesta koja su vezana za život i delovanje kneza Lazara. Marko Marinković je rođen 1991. godine u Kruševcu. Diplomirao je osnovne studije istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2014. godine. Master studije istorije diplomirao je 2015. godine na temu ,,Film u nastavi istorije“. Od septembra 2015. godine predaje istoriju i građansko vaspitanje u OŠ „Jovan Popović“ u Kruševcu, a slobodno vreme koristi za bavljenje filmskom umetnošću.