Vaskršnja čestitka mons. Ferenca Fazekaša, upravnika Subotičke biskupije

Vaskršnja čestitka mons. Ferenca Fazekaša, upravnika Subotičke biskupije

Povodom Vaskrsa, najradosnijeg hrišćanskog praznika, čestitku je svim vernicima uputio mons. Ferenc Fakezaš, dijecezanski upravnik Subotičke biskupije.

Drage moje sestre i braćo moja u Hristu!

“Zašto tražite Živoga među mrtvima? Nije ovde, nego uskrsnu!”. Ove kratke rečenice upućene su ženama koje su rano ujutro hitale k Isusovu grobu s miomirisima. Upućene su i današnjem čoveku koji želi staviti Isusa u neku davnu prošlost.

Stoga je verničko svedočanstvo od velikog značaja jer usuđuje se reći današnjem svetu: “Isus je zaista uskrsnuo! On i danas živi i prisutan je među nama!” Naš život pritiskaju različite nevolje i mnoga zla paralizuju našu svakodnevicu, ratovi, nasilja, beda, ljudska sebičnost, zavist, razni interesi, probici…Mnogi lakomisleno tvrde da će nauka jednog dana rešiti sve ove probleme.

Međutim, naše iskustvo pokazuje drugačije. Ljudsko znanje je, istina, umnogome olakšalo naš mukotrpni život, ali nije ga oslobodilo od nekih najosnovnijih ljudskih problema; štaviše, razvojem nauke naše su slabosti postale samo vidljivije. S toga je i današnjem čoveku potreban Isus Hrist, jednako kao i u prošlosti. Samo nas naš Spasitelj može učiniti slobodnima i sretnima. U Njemu nalazimo naše životno ispunjenje. Uskrsli nas nije napustio jer On “juče i danas isti je – i zauvek”.

On je zaista među nama! Zato nam ova vera i daje snagu u našim bolnim trenucima, u našim, ljudski posmatrano, bezizlaznim situacijama jer ni patnja ni smrt nemaju konačnu reč. Ima uskrsnuća, ima neprolaznog, blaženog, večnog života! Svima vama želim da iskusite svetlost Uskrsa u svojim iskušenjima, te sačuvate u srcu nadu koju nam ova svetkovina pruža. Naš je život, naime, skriven u Isusu Hristu i u našoj patnji i u našoj proslavi. Amen.