U subotu ređenje sveštenika Ferenca Fazekaša

U subotu 11. novembra u Subotičkoj katedrali obaviće se  biskupsko ređenje sveštenika Ferenca Fazekaša. Referentkinja za medije Subotičke biskupije, Hajnalka Illés predstavila je značaj ovog velikog događaja za crkvu a potom istakla da će događaju prisustvovati veliki broj vernika kao i klera Subotičke i drugih biskupija. Posebno važnu ulogu u slavlju čini zajedništvo biskupa koji će polaganjem ruku uvrstiti imenovanog biskupa Ferenca u zbor naslednika apostola. S obzirom da početak službe novoga biskupa ima značenje i za širu društvenu zajednicu, ovom događaju prisustvovaće zvanice iz diplomatskog, političkog, kulturnog i medijskog sveta.

Sveštenici Józsa Gáspár i Dragan Muharem, naglasili su, da još od apostolskih vremena prve Crkve, biskupska služba se predaje polaganjem ruku drugoga biskupa u činu ređenja, odnosno rukopoloženja. Glavni zareditelj će biti zagrebački nadbiskup i metropolit, mons. Dražen Kutleša, koji je i predsednik Hrvatske biskupske konferencije a uz njega još dva biskupa koji se nazivaju suzareditelji, a to će ovom prilikom biti mons. Bábel Balázs, kalačko-kečkemetski nadbiskup i metropolita, te mons. Vlado Košić, sisački biskup.

Najavljena je i svečana Večernja molitva, na kojoj će imenovani biskup pred apostolskim nuncijem mons. Santom Gangemijem položiti ispovest vere i prisegu vernosti. Svima je upućen poziv da prisustvuju slavlju biskupskoga ređenja, bilo dolaskom, ili putem medija.

fotografija sa konferencije za medije: Atila Kovač

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *