Započeti radovi na izgradnji jaslica u okviru vrtića “Marija Petković – Sunčica”

U dvorištu vrtića “Marija Petković – Sunčica”, u petak, 28. oktobra upriličeno je polaganje kamena temeljca, kojim su započeti radovi na izgradnji budućih jaslica pri ovoj predškolskoj ustanovi u mesnoj zajednici Ker. Pored blagoslova početka radova, u kamen temeljac položene su i moći blažene Marije Petković.

Radove je finansiralo hrvatsko Ministarstvo evropskih fondova, Središnji državni ured za Hrvate u iznosu od 200 hiljada evra, a ideja da se ovaj objekat izgradi potekla je od časne sestre Silvane Ivanke Milan, dok je naša sugrađanka Teza Nimčević za ove svrhe darovala svoju kuću.

“Hrvatsko nacionalno vijeće je u ovome zapravo imalo jednu malu ulogu, a to je da posvedoći kako časna sestra Silvana živi geslo Marije Montesori “Pomozi mi da sam uradim”. Ona je sve sama organizovala i bila inicijator čitavog ovog projekta, a mi smo bili neka vrsta njene logističke podrške, jer smatramo da je važno iz nekoliko razloga. Sledeće godine ulazimo u stotu godišnjicu od kako je Družba kćeri Milosrđa dovedena na ove prostore i zapravo kada nije bilo institucija hrvatske zajednice, onda je crkva bila zadužena i za obrazovanje, ali i za naš narod u Republici Srbiji, a vrtić je 2001. godine započeo sa obrazovanjem, tako da je ovaj korak za nas jako važan. Potrebe za vrtićima u čitavom gradu Subotici su velike, a i u programima vrtića na hrvatskom jeziku je velika potreba, jer su preškolske ustanove trenutno prebukirane, tako da mislim da je ovaj projekat osuđen na uspeh”, istakla je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

“Potrebe za vrtićima su velike kao što i sami znate, jer grad raste, mesna zajednica Ker raste, mladih porodica ima i zato smo mi odlučili da jedan deo prostora koji smo dobili na poklon upotrebimo za jaslice, da se ovde mogu deca skupljati, jer imamo jaslenu i vrtićku grupu. U vrtiću “Marija Petković – Sunčica” trenutno ima šezdesetoro mališana u dobi od 3 do 6 godina, a budući jasleni deo biće namenjen za 32 mališana. Jedan deo objekta biće iskorišćen za potrebe samostana. Mi smo jako radosni što smo uspeli da dođemo do takvih sredstava u saradnji sa Republikom Hrvatskom i nadamo se da ćemo i dalje sarađivati jer projekat je velik, a do finansija je danas sve teže doći, rekla je časna sestra Silvana Ivanka Milan.

“Svima nama je drago kada se nešto radi za našu budućnost, pogotovo zbog naše dece koja treba da budu stvarno, u ovom pomalo uzburkanom svetu, vaspitani u hrišćanskim vrednostima i da budu zaista čuvari hrišćanske vere. Hvala svima koji su inicirali ovaj događaj koji je od velike važnosti za našu budućnost”, rekao je mgr. Ferenc Fazekaš, privremeni upravnik Subotičke biskupije.

 

Završetak radova na izgradnji jaslica se očekuje za oko godinu dana.