Proslava Tijelova u subotičkoj katedrali

Vernici grada Subotice okupili su se juče na proslavi svetkovine Presvetog Tela i Krvi Hristove – Tijelova u katedrali sv. Terezije Avilske. Svečanu svetu misu predvodio je mons. Ferenc Fazekaš, dijecezanski upravnik Subotičke biskupije, u koncelebraciji sveštenika grada i okoline.

Ovu su svetkovinu sa velikom radošću iščekivali ovogodišnji prvopričesnici, koji su po prvi put nakon što su primili Isusa u euharistiji, učestvovali u u tijelovskoj procesiji, prosipajući latice ruža pred Presvetim oltarskim sakramentom. Polazeći od Isusove tvrdnje da je On kruh živi koji je s neba sišao, te ko ga bude jeo živeće uvek, mons. Fazekaš se u propovedi zapitao: „Odakle ta Hristova posebna naklonost prema stvorenju kruha?“

U izlaganju odgovora na to pitanje, on je istakao kako je Isus verovatno hteo ljude pripremiti da ga jednog dana prepoznaju u kruhu njegove Euharistije, te nam je sama sebe ostavio kao „hranu putnika“, da bismo sretno stigli u obećanu zemlju, to jest u Kraljevstvo Božje. Na kraju propovednik je zaključio: „Ova svetkovina je prilika da budemo zahvalni našem Spasitelju. Otvorimo svoja srca tom daru i prepoznajmo u njemu Isusovu veliku ljubav, njegovu providnost i brižljivost“. Osim prvopričesnika obučenih u bele haljine, na ovu svetkovinu su se posebno pripremili i mladi obučeni u narodne nošnje, te članovi različitih verničkih udruženja i pokreta.