Na Takmičenju risara pobedili su mladost i ljubav prema tradiciji

Đurđin je proteklog vikenda bio domaćin tradicionalne manifestacije „Takmičenje risara“, u okviru obeležavanja Dužijance, tradicionalne žetelačke manifestacije koja se organizuje u čast novom žitu i zahvali Bogu za ovogodišnji rod. Po 56. put, takmičenje je okupilo preko dvadeset risarskih parova i mnogobrojne poštovaoce ove manifestacije, koji su imali priliku da vide kako se košenje žita radilo nekada davno, a sve sa ciljem prikaza običaja i očuvanja tradicije.

Iako su bili najbrži u košenju i spremanju krstina od pokošenog žita, risarski par Zdenko Kujundžić i Jelena Vidaković ipak su osvojili 2. mesto, a sada već tradicionalno pobednici takmičenja su bili Ruža Juhas i Stipan Kujundžić. Ipak, ovaj put je prema našem mišljenju pobedila mladost i ljubav prema ovom starom običaju.

Mi već drugi put učestvujemo i uvežbavamo se. Za takmičenje su nas pripremali ostali risari, naučili smo od njih, Zdenko je već znao da kosi, a ja sam naučila da pravim snopove pa se nadam da smo uspešno savladali. U mojoj porodici su ris radili roditelji kada su oni bili mladi, a mi sada pokazujemo kako se nekada radilo, kaže Đurđinčanka Jelena Vidaković, dok takođe njen sugrađanin Zdenko Kujundžić dodaje da iako je bilo teško kositi jer je žito bilo povaljeno, uspešno se snašao jer kosu koristi od malih nogu. Do sada je bilo lakše zato što je žito stajalo onako kako treba, ali pošto ja imam prakse, kosio sam dosta, još i dok sam bio mali, dobro sam se snašao i mislim da je ispalo dosta dobro. Mene je košenju deda učio kada smo kosili travu i često sam kosio sa njim, uvek me je to zanimalo.

Kako običaj nalaže, na njivi pored crkve sv. Josipa Radnika gde se održavalo takmičenje, prvo je poslužen Risarski doručak, nakon čega je gradonačelnik Stevan Bakić zvonom označio početak nadmetanja. Gradonačelnik je istakao da je „Takmičenje risara“ manifestacija protakana etnografskim sadržajem, koja nas vraća u prošlost i vreme kada se rad risa do vršidbe obavljao na tradicionalan način.

Takmičenje risara je jedna od važnijih manifestacija koja se sprovodi u okviru centralne svečanosti Dužijance i koja pokazuje koliko je taj posao nekada bio jako težak, za koji su se vredni ljudi sa ovih prostora pripremali, ali su ga sa zadovoljstvom radili i po okončanju posla dostojanstveno proslavljali. Iz tih proslava i veselja po salašarskim porodicama izrodila se i centralna svečanost Dužijanca kao jedna ogromna zahvalnost Bogu na obezbeđenom hlebu za svoje porodice. Grad Subotica će i ubuduće podržavati rad Udruženja bunjevačkih Hrvata Dužijanca i sve identitetske i turističke simbole grada Subotice, jer Dužijanca je jedna od najvažnijih manifestacija za naš Grad.

Iz programa 113. proslave Dužijance izdvajamo Takmičenje risara koje ove godine održavamo po 56. put a koja je jedna od najatraktivnijih manifestacija koje naše udruženje neguje i ima za cilj da se što duže održava. Ove godne imali smo ukupno 24 risarska para koji su došli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i okolnih mesta u Vojvodini, a osim takmičenja, ove godine smo priredili i takmičenje u kuvanju tarane, u okviru kojeg smo imali 5 takmičarskih timova. Risarski doručak koji se svake godine služi i ove godine smo pripremili za sve ljude koji su došli da posete naše takmičenje. Grad Subotica je svake godine generalni pokrovitelj ove manifestacije i Dužijance koja će se ove godine održati 13. avgusta, naglasio je Marinko Piuković, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

U okviru manifestacije predstavljena je tradicionalna dečja igra „Kasalisica“, nakon nje održan je foklorni nastup, a prisutni su imali prilike da vide i prezentaciju rada na starim mašinama.