Održano Takmičenje risara

Takmičenje risara, jedno od tradicionalnih žetelačkih običaja, održano je u subotu u Đurđinu u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata “Dužijanca”. Risarski parovi, njih oko dvadeset iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine, nadmetalo se u starom običaju košenja žita sa plodnih subotičkih oranica, kako taj težak i mukotrpan posao ne bi otišao u zaborav, a mladim generacijama pokazalo kako su naši preci nekada to radili sa mnogo truda.

“Ovo je manifestacija koja nas vraća u prošlost i pokazuje kako su nekada preci to radili, na koji način su kosili žito, vezali u snoplje i kako je to bilo nekada teško raditi. Oni su izlazili na svoje njive prepušteni svojoj volji, snazi i vrednosti ruku svoje porodice. Manifestacija je od izuzetnog značaja, ona održava veru, kulturu, a ujedno daje jedan takmičarski duh. Grad Subotica će podržavati ove vrste manifestacija pogotovo koje održavaju i pokazuju identitet i simbolizuju turističku ponudu grada Subotice”, istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

“Ova manifestacija prevazilazi lokalni značaj i važna je za čitavu pokrajinu jer čuva običaje bunjevačkih Hrvata. Imali smo prilike da vidimo kako su se žetelački običaji odvijali pre više od sto godina i to je bitno, čuvamo našu istoriju i pokrajinska Vlada će uvek stati iza ovakvih manifestacija koja ima svoju budućnost”, ističu iz pokrajinske Vlade.

“Dužijanca je u ovom delu Evrope najveća svetkovina žetve, to je svakako ponos kako Vojvodine tako i Srbije, ali i nas koji dolazimo iz Hrvatske. Žetva je uvek bila vreme kada su se ubirali plodovi sa njiva da bi se mogla godina završiti i da bi se mogla početi iduća. Tradicionalna žetva je nešto što se može videti na ovakvim susretima, kako u Vojvodini, tako i kod nas u Slavoniji, mislim da čuvanje tradicije, običaja, kulture bilo kog naroda je zaglavni kamen i nešto od čega se ne sme ići, s toga Osiječko – Baranjska županija iz koje ja dolazim i župan Ivan Anušić su prepoznali Dužijancu i sve ono što rade hrvati u Bačkoj i pomažemo ih finansijski i na svaki mogući način. Mislim da je to dobro, jer Hrvatska je otvorena zemlja kada su u pitanju nacionalne manjine i njihovo bogatstvo. Želimo da pomognemo našim hrvatima ovde ponoseći se sa tradicijom i kulturom koju su doneli i prenose je na najbolji mogući način”, rekao je Goran Jovanović, zastupnik u hrvatskom saboru.

“Ova manifestacija je od posebnog značaja za nas kao organizatore. Znamo da je Dužijanca manifestacija koja se u Subotici slavi od 1911. godine u znaku završetka žetve. Košenje žita bio je jedan od najvažnijih poslova u ovim krajevima i mi želimo upravo način kako se to nekada radilo sačuvati i prezentovati mladim ljudima i svima koji dođu na našu manifestaciju i da održimo ovu tradiciju”, naglasio je Marinko Piuković, predsednik UBH “Dužijanca”.

Osim tradicionalnog risarskog ručka, u okviru takmičenja upriličena je i gastronomska ponuda našeg podneblja, kao i prikaz rada na starim mašinama i vršilici. Risarski par koji su činili Ruža Juhas i Marinko Kijundžić i ove godine je odneo pobedu na takmičenju.