U četvrtak počinje centralna proslava Dužijance

Centralna proslava 113. „Dužijance“, svetkovine koja slavi i blagosilja hleb od novog žita, a koju organizuje Udruženje bunjevačkih Hrvata, održaće se od četvrtka do nedelje, kada će na gradskom trgu prodefilovati velika povorka i biti uručen osveštani hleb napravljen od ovogodišnjeg žita, gradonačelniku Stevanu Bakiću.

U četvrtak je na programu tradicionalno književno veče u Hrvatskom kulturnom centru “Bunjevačko kolo”, s početkom u 19 časova, koje je ove godine posvećeno dvestotoj godišnjici od počekta gradnje katedrale u Bačkoj, a koje priređuje Katoličko društvo “Ivan Antunović”. Predavanje na ovu temu će održati monsinjor Stjepan Beretić, katedralni župnik. Tokom književne večeri biće dodeljene i godišnje nagrade društva, te proglašeni pobednici u takmičenju ukrašavanja izloga Grada u duhu Dužijance. Za petak je predviđena izložba rukotvorina i radova od slame nastalih na Likovnoj koloniji u Tavankutu, kao i tradicionalno Tamburaško veče na trgu. Zatim će se u subotu, od 18 časova, u katedrali Bazilici Svete Terezije održati svečana večernja molitva, dok će u nedelju u 9 časova, u crkvi Svetog Roka biti obred blagoslova i ispraćaja bandaša I bandašice, kao i ostalih bandaša i bandašica.” – program je predstavila Ljiljana Dulić, potpredsednica UBH “Dužijanca”.

“Neki nam zameraju kako je program obeležavanja Dužijance svake godine isti, a ja bih takvima i svima koji tako misle poručio da nikada nije isto onima koji u Dužijanci učestvuju zakonima srca i s ljubavlju, uz ponos što imamo tako divan običaj.”- kazao je Andrija Anišić, predsednik UBH “Dužijanca”.

Polaganje venaca od žita na spomenik Risaru i spomen bistu Blaška Rajića, održaće se u subotu.

“U nedelju povorka kreće iz Crkve svetog Roka do katedrale Svete Terezije Aviljske, gde će biti svečana misa. Potom povorka, u 12 časova, kreće ka centru grada, u njoj će biti ovogodišnji bandaš i bandašica Petar Vukmanov Šimukov i Dunja Šimić koji će u svečanim karucama, poći u pratnji svih drugih učesnika, bandaši iz drugih mesta, risara, članova folklornih društava I drugih. Bandaš I bandašica će tradicionalno uručiti hleb gradonačelniku Stevanu Bakiću, a potom će od 20 časova uslediti veliko “bandašicino kolo”. Pozivamo sve građane da nam se pridruže u povorci i svečanosti. – rekao je Marinko Piuković, direktor UBH “Dužijanca”.

Kako je najavio Piuković, red vožnje u nedelju, od 8.30 do 12.30 časova će biti prilagođen održavanju manifestacije.

Predsednik UBH “Dužijanca”, javnost je obavestio i događajima koji su prethodili centralnoj manifestaciji obeležavanje ovogodišnje dužijance.

“Prošlog meseca, tačnije 22. i 23. jula u Blagaju i Mostaru, ostvaren je naš san da nakon Zagreba, Baje i Novog Sada manifestaciju Dužijancu predstavimo i u našoj prapostojbini, u starom kraju odakle smo došli na plodne bačke ravni pre 400 godina i više. Na dvodnevnu manifestaciju “Dužijanca” u Mostaru, hodočastilo je više od 300 bunjvačkih Hrvata iz Subotice i okloine, iz Lemeša i Sombora, te iz Republike Mađarske, a pridružili su nam se i senski i lički bunjevački Hrvati. Tamo smo predstavili našu Dužijancu i da bismo zahvalili našim pradedovima što su nam u baštinu predali veru u Boga, pripadnost katoličkoj crkvi i pripadnost hrvatskom narodu, kao i bunjevačkom rodu. Pored bogatog programa, otkrili smo obnovljenu ploču koju su postavili naši očevi 1933. godine, prilikom pohoda 75 članova nekoliko tadašnjih članova bunjevačkih Hrvata, a koje je predvodilo hrvatsko pevačko društvo “Neven” iz Subotice. Ta ploča je svedočanstvo naših dedova na prvi pohod starom kraju. Sudeći po reakciji domaćina a i nas koji smo tamo bili, ovaj pohod na prapostojbinu je uspeo i pričaće se još dugo o tom događaju.” – kazao je Anišić.