Bunjevci obeležili „Dan Dužijance“

Kako tradicija nalaže, svečanom povorkom kroz centar grada koju su predvodili bandaš Nikola Skenderović i bandašica Nina Kujundžić, polaganjem venca na spomenik Blašku Rajiću, a potom i predajom hleba od ovogodišnjeg žita Suzani Kujundžić Ostojić, predsednici Nacionalnog saveta Bunjevaca, a potom i gradonačelniku Stevanu Bakiću sinoć je obeležen „Dan Dužijance“.

„Radeći težak paorski posao na njivi, oni su nastojali da ga obave što je moguće bolje, da bi njihov trud bio nagrađen dobrim rodom. Kako nisu mogli da utiču na vreme, često su se molili Bogu i okretali glavu u nebo da ga umilostive da im pomogne da sačuvaju rod i obezbede hleb za svoju porodicu. Iskoristio bih ovu priliku da napomenem da je Grad Subotica tokom protekle tri godine zaista mnogo uradio na očuvanju kulture, običaja i tradicije Bunjevaca. I da naglasim da sam ponosan na činjenicu da je bunjevački jezik i pismo, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika i pisma, početkom maja 2021. godine ušao u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji našeg grada. Za Suboticu, u kojoj se neguje bogat spektar različitosti, može se reći da se ta različitost vrednuje kao prednost, a ne kao nešto što nas deli i razdvaja. upravo ta naša posebnost predstavlja polugu zajedništva i prosperiteta Subotice. Zato često i podvlačimo da su građani različite vere, nacije, jezika i kulture najveće bogatstvo našeg grada Bunjevci već četiri veka žive na ovim prostorima Prolazeći kroz teška istorijska iskušenja i suočavajući se sa brojnim osporavanjima koja su, injenica je, ostavljala i ožiljke, oni su svest o svojoj posebnosti zadržalii u periodima kad nije bilo mogućnosti da se ta svest javno izražava. Njihovo pravo je da čuvaju svoju posebnost, kulturni identitet, istorijsko nasleđe, folklor. I da uvek ponosno ističu da su Bunjevci.“ – rekao je gradonačelnik Stevan Bakić, prilikom svog obraćanja.

Centralnoj svečanosti obeležavanja jednog od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine – „Dana Dužijance“, prethodio je bogat program, a u narednim danima Dužijanca će biti predstavljena i u Novom Sadu i Beogradu, gde će, u nedelju, hleb biti uručen predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću.

„Razmišljajući šta je to slično između Bunjevaca i Dužijance, odnosno šta je to slično sa našim narodom i zrnom od kojeg je napravljen taj hleb koji toliko volimo, koji nosimo u crkvu i Bogu kojem se molimo,… zajednički je upravo taj mrak u koje je posađeno zrno i mrak u kojem su neki hteli da budemo. Iznikli smo i ponovo smo tu, i našu Suboticu s ponosom možemo zvati varoš i u njoj divaniti našim jezikom i istaći da smo Bunjevci. Mi svi Bunjevci cele godine čekamo Družijancu, jer kada bi rangirali šta nam je najvažnije u toku godine na prvom mestu je Božić, a odmah iza njega Dužijanca. Konačno su nam širom otvorena vrata i prema crkvi, koja smo zajednički otvorili, mi Bunjevci sa jedne strane i verska institucija koja nas je dočekala i prepoznala.“ – kazala je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica BNS.