Bunjevci svečano obeležili „Dan Velikog prela“

Bunjevačka nacionalna zajednica obeležila je u petak, 02. februara jedan od četiri nacionalna praznika „Dan Velikog prela“.

Velika mi je čast što sam večeras na obeležavanju jednog od četiri najveća bunjevačka praznika. Najsrdačnije Bunjevcima čestitam praznik Dan velikog prela, rekao je gradonačelnik Bakić dodajući da je grad Subotica u protekle tri i po godine, mnogo uradio na očuvanju kulture i tradicije Bunjevaca.

Početkom maja 2021. doneta je odluka na koju ćemo biti zauvek biti ponosni a to je uvođenje bunjevačkoj jezika i pisma u službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice. Taj istorijski korak u razvoju multikulturalnosti grada, rekao je još Bakić i istakao da isti ne bi bilo moguće preduzeti da nije bilo politike mira, stabilnosti napredka koju mudro vodi predsednik RS Aleksandar Vučić. Naša država bila je i ostaće posvećena zaštiti i kontinuiranom unapređenju individualnih i kolektivnih manjinskih prava. Bunjevci već četiri veka žive na ovim prostorima i nije im bilo lako da prebrode sve burne događaje i očuvaju svoju tradiciju, veru, jezik, običaje i kuturu, rekao je još Bakić.

2.februa 1879. godine obeležen je kao prvo zvanično okupljanje Bunjevaca koji su tadašnjoj vlasti želeli da pokažu da su i oni tu. Prela su postojala i održavala se dugo godina pre, po kućama i selima ali te 1879. Bunjevci su želeli da kažu svima da su tu , da postoje i da žele da čuvaju ono što je njihovo, rekla je dr Suzana Kujundžić Ostoji, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta dodajući da su slavlje uveličali predstavnici Bunjevaca iz Mađarske i Austrije.

Deo sredstava od sada već tradicionalno organizovane tombole otićiće u humanitarne svrhe, odnosno kao pomoć bunjevačkim porodicama sa većim brojem dece dok izbor za Najlepšu prelju takođe nije izostao.

Ove godine titulu najlepše ponele su Jovana Vidaković, studetkinja Ekonomskog fakulteta i Dunja Takač, učenica Ekonomske škole.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *