DruštvoAktuelno

Po 112. put održana Dužijanca

Tradicionalna žetelačka svečanost u čast novog žita, održana je juče po 112. put u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata “Dužijanca”.

Kako tradicija nalaže, nakon blagoslova bandaša i bandašice u Kerskoj crkvi, u Katedrali svete Terezije Avilske služena je misa zahvalnica, nakon čega je povorka krenula kroz centralne gradske ulice. Na svečanosti upriličenoj u centru grada gradonačelniku je predat kruh od ovogodišnjeg žita.

Gradonačelnik Stevan Bakić je tom prilikom istakao da Dužijanca predstavlja tradicionalnu svetkovinu dostojanstva, ponosa i zahvalnosti koja se povodom završetka žetelačkih radova u našem gradu organizuje više od jednog veka.

“Svedočimo da Dužijanca kao svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad danas, a verujem da će tako biti i ubuduće, predstavlja simbol zajedništva, a Subotica sredinu u kojoj se ljudi međusobno poštuju, razumeju i uvažavaju. Ris, ručno košenje žita svojevremeno je bio jedan od najvažnijih poslova ovdašnjih vrednih i čestitih zemljoradnika, dok je Takmičenje risara manifestacija koja nas vraća u prošlost protkana etnografskim sadržajem gde se rad vršidbe obavlja na tradicionalan način”, naglasio je gradonačelnik.

On je dodao da je u oko trideset dešavanja i manifestacija koje su prethodile održavanju Dužijance učestvovao veliki broj mladih i dece i da ta činjenica ohrabruje i nagoveštava da će ova žetelačka manifestacija još jako dugo biti jedna od najvažnijih u našem gradu. “Izvesno je da će subotička lokalna samouprava i ubuduće podržavati Dužijancu, kao i sve druge manifestacije i događaje koji omasovljuju tradiciju i kulturu različitih krajeva, jer je upravo Subotica grad prepoznatljiv po negovanju različitosti koja nas zbližava”, rekao je Bakić.

Nakon centralne proslave položeni su venci na grob Blaška Rajića, a u večernjim satima održano je tradicionalno Bandašicino kolo.