U subotu, 08. jula se održava 56. po redu Takmičenje risara

Takmičenje risara, 56. po redu, u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, održaće se u subotu, 08. jula na njivi pored katoličke crkve Sv. Josipa Radnika u Đurđinu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije. Ovogodišnji domaćini takmičenja biće bračni par Jakov i Mirjana Ivanković Radak, a goste kao i svake godine očekuje zanimljiv program prošaran gastronomskom ponudom, folklornim nastupima i drugim aktivnostima za sve generacije.

Pavle Kujundžić, član Organizacionog odbora, najavio je da će u takmičenju risara ove godine učestvovati 26 parova, od toga 11 domaćih iz Subotice i okoline i 15 parova koji će činiti gosti iz Mužlje, Crne bare, Novog Orahova, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Kao i svake godine, prema Pravilniku iz 2006. godine koji se nadograđuje na Pravilnik sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina, ocenuje se visina i ujednačenost otkosa, izgled krstine i snopova, ostavljena vršavina i neki opšti utisak kako ta parcela izgleda, a to će ocenjivati desetočlani žiri i na kraju će doneti odluku o pobedniku.

Pripremljeno je dosta slanine, hleba, kiselne, luka i svega, tako da će biti hrane za sve naše posetioce, kako bi se mogli poslužiti ovim tradicionalnim doručkom. Nakon risarskog ručka na njivi počeće takmičenje koje će kao i svake godine, gradonačelnik Stevan Bakić ozvaničiti zvonom. Dok se održava takmičenje, risarski žiri će posmatrati takmičare, od 10 do 12 časova biće upriličen prikaz rada na starim mašinama, paralelno se kuva tarana, gde se takmičarske ekipe nadmeću za najbolji kotlić, odnosno najbolje skuvanu taranu. Proglašenje pobednika u kuvanju tarane je u 11 časova, a najmlađi će od 11:30 igrati staru dečju igru Kasalisica, nakon nje održaće se foklorni nastup, a u 12 časova je najsvečaniji trenutak, to je proglašenje pobednika takmičenja risara. Ove godine imamo i jednu zanimljivost, a to su ljudi koji se trideset i više godina bave Dužijancom, pa ćemo im se na svečanom proglašenju zahvaliti na određen način, za taj sav trud koji su uložili u ovu manifestaciju tokom proteklih godina. Posetioce očekuje bogata gastronomska ponuda, fanci, listići, tarana i druga jela i sve vas srdačno očekujemo, rekla je Ljiljana Dulić, potpredsednica UBH „Dužijanca“.

Takmičenje risara je pored Dužijance jedna od najvažnijih i najatraktivnijih manifestacija, jer se u okviru nje prezentuje brojna gastronomska i tradicionalna ponuda, uz prikaz ručnog košenja žita na tradicionalan način, kao i prikaz rada starih mašina, kako su to nekada radili naši preci. Takođe najavio bih još jednu vrlo zanimljivu i značajnu manifestaciju, ove godine UBH Dužijanca organizuje Dužijancu u Mostaru, dakle nakon Zagreba, Baje i Novog Sada, svi Bunjevci svesni svog hrvatskog porekla spremaju svoj stari običaj koji će organizovati u prapostojbini, a u cilju podsticanja zajedništva i kulturnih nastupa, okupiće se Bunjevci iz Mađarske, Hrvatske i sa severa Bačke, a ova manifestacija će se održati 22. i 23. jula, rekao je direktor Udruženja UBH „Dužijanca“ Marinko Piuković.

Program:

6,00 – Okupljanje risara

6,30 – Izlazak risara na njivu

6,45 – Smotra risara

7,00 – Pletenje užadi

7,25 – Doček gostiju na njivi

8,00 – Risarski ručak na njivi

9,00 – Početak Takmičenja risara

10,00-12,00 – Prikaz rada na starim mašinama i rad na vršalici

11,00 – Proglašenje pobednika u kuvanju tarane

11,30 – Dečija igra „Kasalisica“, folklorni nastup

12,00 – Proglašenje pobednika Takmičenja risara, uručivanje nagrada i zahvalnica

12,30 – Ručak za goste i risare