AktuelnoDruštvo

Gradonačelnik primio predstavnike romske nacionalne manjine

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se u sredu, u Gradskoj kući, sa predstavnicima romske nacionalne manjine ovog grada a povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila.
Tokom srdačnog susreta sa predstavnicima romske zajednice našeg grada dotakli smo se brojnih tema, detektovali određene probleme koje ćemo rešavati u narednom koraku i saglasili u oceni da je Grad Subotica u proteklom periodu bio posvećen poboljšanju kvaliteta života Roma i Romkinja i njihovoj integraciji u društvo, rekao je Bakić a potom podsetio da je početkom novembra 2022. godine, na sednici Skupštine Grada Subotice, usvojen Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma i Romkinja za period od 2022. do 2027. godine, kojim je obuhvaćeno šest oblasti, pored obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, prvi put je uključena i oblast kulture koja je, kao što znate, veoma značajna i za romsku zajednicu.
Za podršku romskoj zajednici u budžetu Grada Subotice ove godine opredeljeno 1.550.000 dinara, 400.000 dinara namenjeno za realizaciju „ROMACTED“ – druge faze programa, 800.000 dinara za kupovinu udžbenika, a 350.000 dinara za unapređenje uslova stanovanja.
Grad Subotica će i ubuduće voditi odgovornu politiku kada je reč o pružanju podrške Romima i Romkinjama, jer su oni deo naše zajednice i tako moraju biti uvaženi i prihvaćeni. Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost romskim koordinatorima, pedagoškim asistentima i zdravstvenom medijatoru na predanom radu, izvanrednoj saradnji i odličnoj komunikaciji između lokalne samouprave i romske zajednice, ali i da svim sugrađanima i sugrađankama romske nacionalnosti čestitam Svetski dan Roma. U znak podrške, obraćanje ću završiti sloganom: ’O Romima sa Romima, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić i naglasio da će povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, romska zastava i ove godine tradicionalno biti postavljena na balkonu Gradske kuće, kao i na objektima mesnih zajednica „Peščara“, „Mali Bajmok“ i „Čantavir“ gde živi veliki broj Roma i Romkinja.
Romski koordinator Grada Subotice Stevan Nikolić zahvalio se gradonačelniku Bakiću na lepim rečima, kao i lokalnoj samoupravi i institucijama koje su, kako je rekao, pokazale da su i Romi građani Subotice.
Podvukao je da Grad Subotica ima instrumente, Lokalni akcioni plan, kao strateški dokument, i Savet za unapređenje položaja Roma i Romkinja što su elementi koji omogućavaju romskoj zajednici da institucionalno rešava probleme sa kojima se suočava.
Na taj način romska zajednica dobija prostor da zajedno sa drugim nacionalnim zajednicama učestvuje u kreiranju interkulturalnog duha u Subotici po kome je ona i poznata. Odnos lokalne samouprave prema romskoj zajednici prepoznala je i međunarodna zajednica. Tako smo dobili krila, otvoreni prostor da možemo da konkurišemo, da nastavljamo programe koji daju podršku lokalnoj samoupravi da pokaže svoju odgovornost u prihvtanju inicijativa romske zajednice kako bi oni rešavali svoje prioritete, rekao je Stevan Nikolić.
Prema njegovim rečima program „ROMACTED II“ realizuje se u sedam zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj, a u Srbiji u 14 gradova i opština.
Slogan ’O Romima s Romima’ nije samo floskula. Mi to, praktično, primenjujemo od kada imamo dva koordinatora, lokalne instrumente i na taj način pokazujemo da romska zajednica počinje da bude vidljiva, ravnopravna sa drugim zajednicama, kazao je Nikolić i svim Romima i Romkinjama sveta čestitao Svetski dan Roma.
Sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće prisustvovali su i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice Jasmina Stevanović, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja Grada Subotice Ilija Đukanović, koordinator za romska pitanja Grada Subotice Klaudija Kurina, zdravstveni medijator Ljubinka Gluščević i predstavnik muzičara Mihael Kurina.