Praznik rada jubilarno obeležen i u 4. Mini Jugoslaviji

Da je sve više Jugoslovena a i da jugonostalgija doslovno „drma“ kako one starije koji se Juge sećaju tako i one mlađe kojima se o Jugi priča dokaz je okupljanje organizovano 02. maja na zemlji Blaška Gabrića, nekadašnjeg pečalbara, kako kaže za sebe, koji nije prihvatio da njegove Jugoslavije više nema pa je napravio svoju 4. Mini Jugoslaviju. 2. maja proslavio se, u Mini Jugoslaviji, po 20. put, Praznik rada, kao nekada, uz pesmu, haromoniku, vojnički pasulj i gulaš a posetilaca je bilo do sada najviše.

Ja sam kao mladi omladinac kritikovao sistem jer nisam mogao odmah da nađem posao pa sam odlučio da isti potražim u inostranstvu, počinje Gabrić dodajući da ga je put prvo odveo u Austriju a odmah potom i u Kanadu gde je otvorio svoju štampariju a potom i odlučio da se vrati u svoju zemlju. Kada su deca krenula u školu odlučili smo da se vratimo jer je radnička klasa namerno zaglupljivana dok su u privatne škole išli samo bogataši. Organizacija ove manifestacije je sa svrhom da se ime Jugoslavija ne zaboravi jer je to bila naša država u kojoj smo mi bili vaspitani, i u kojoj smo puno toga postigli. Radnik je bio vlasnik kapitala što se ne može uporediti sa kapitalizmom gde je radnik samo najamna radna snaga, dodaje Gabrić.

A da ideja socijalizma ima podršku naroda jasno se sagledava u činjenici da je Jugoslovena na popisu 2022. godine čak 5000 više. Obradovao nas je novi popis u kojem je broj Jugoslovena porastao za čak 5000 više. Sa 23000 danas u Subotici živi 27.500 Jugoslovena koji nisu podlegli pritiscima šovinističkih snaga, rekao je Mikloš Olajoš Nađ ispred Komunista Subotice i udruženja Centar –Tito i istakao važnost formiranja Nacionalnog saveta Jugoslovena. Meni je drago da negujemo duh socijalističke Jugoslavije. Ovde nismo da negujemo kult Tita nego prevashodno hoćemo da kažemo da su vrednosti socijalizma dragocene i danas. Život zajedno a ne jedan pored drugoga, zajedničko obrazovanje, zdravstvo, taj duh zajedništva može doprineti razvoju u Srbiji .

Svetozar Delić   portpredsednik privremene Skupštine pokreta „Dostojni Srbije“  prisustvovao je manifestaciji ističući da su prisutni bića pretekla iz vremena ljudi, kada je vreme imalo ljudsko obličje. Naša zadaća jeste da južnoslovensku sigurnu kuću obnovimo i nemojte da sumnjate da u ovom globalnom obračunu svetlih i tamnih svetlo neće pobediti. Drevni rod uvek  je na strani svetla i zato nas je ostala šaka jer smo čitavu istoriju protiv zla. Narod je danas pasivan i izvaran i mi ćemo narodu da vratimo veru, da mu probudimo potencijale i izvedemo ga narod na pravi put.

U sklopu manifestacije Plave golubice odigrale su revijalnu fudbalsku utakmicu dok se za veterane a i one najmlađe održao turnir „Geza Sekelj“ u šahu. U okviru kulturnog programa nastupili su: solistkinja Tamara Babić, hor subotičke Frajle, Kulturno prosvetno društvo „Jedinstvo-eđšeg“ iz Bajmoka sa svojom plesnom grupom „Medžik“ inače državnim šampionom u hip hop plesu..

Za sve one koji se sećaju vrednosti jugoslovenskog pasoša pripremljena je i nova replika koja vam možda neće otvoriti sva vrata ali će vam otvoriti jedna, vrata bratstva i jedinstva gde sećanja postaju sadašnjost. Primetno je da su se na jednom mestu sasvim skromno uz uzajamno poštovanje družile sve generacije pa smo na trenutak pomislili da smo vremenskom kapsulom otišli u tamo neko drugo vreme kojeg se neko stidljivo seća a neko sluša i ne veruje.

Ulaz je bio besplatan a u saradnji sa udruženjem „Biciklom do čistog vazduha“  svi koji su u Mini Jugoslaviju došli biciklom ili peške dočekao je i simboličan poklon.

Grad Subotica ovu manifestaciju sredstvima iz budžeta nije podržao.