Biciklom na more za sedam dana

Da bicikl ne služi samo kao prevozno sredstvo na kratkim relacijama i u rekreativne svrhe, već da sa njom možete otići čak i na more, dokazaće nam naši sugrađani Saša Varga i Slobodan Tanasić, koji su u ponedeljak, 06. juna u ranim jutarnjim satima krenuli na put dug preko hiljadu kilometara. Iako možda nisu prvi koji su se odlučili na ovaj poduhvat, svakako je njihova odluka da put, koji bi većina nas prešla automobilom ili autobusom, pređu biciklom, vredan pohvale i pažnje.

“2017. godine biciklom smo išli u Crnu Goru, 2018., posetili smo Trst, a ruta nam je bila preko Mađarske, Slovenije, a vratili smo se preko Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 2019. godine smo želeli da idemo u Grčku, međutim planovi su nam se izjalovili. Onda je došla Corona, pa smo 2020. godinu proveli u vožnji po Vojvodini i tada smo prešli 700 kilometara, a na dva točka smo prošli kroz Apatin, Sremsku Mitrovicu, Belu Crkvu, Zrenjanin i druga mesta. Pre godinu dana smo išli do Vlasinskog jezera. Ove godine su se otvorile granice, nisu potrebni nikakvi sertifikati niti potvrde, pa smo se odlučili da krenemo na taj planirani put ka moru, jer odlazak u Grčku nam je neostvarena želja još od pre nekoliko godina. Volimo prirodu, biciklizam, šatore, kampovanje. Ne tražimo smeštaj na jednu noć po hostelima, nego želimo da spavamo u prirodi”, kaže nam Subotičanin Slobodan Tanasić.

Prvog dana prešli su relaciju Bačka Topola – Bečej – Zrenjanin – Pančevo – Kovin u dužini od 235 kilometara, a vožnja je kako kažu prošla bez problema. “Nismo imali poteškoća ni sa čim. Sve se poklopilo i dobro smo stigli na prvu planiranu destinaciju. Na jednom delu puta naišli smo na tragove nevremena, vetar je rasterivao oblake ispred nas, tako da smo zaobišli kišu. Imali smo dan za vožnju koji je za poželeti”.

Svoj put put ka Grčkoj nastavili su jutros, kada su se uputili ka Smederevu, a ukoliko uslovi u saobraćaju budu dobri, trebalo bi da danas stignu do Niša i pređu 170 kilometara. Planiraju da na dva točka dnevno pređu oko 150 kilometara, a da u Grčku stignu u nedelju, 12. juna. Narednih dana, putem našeg sajta imaćete priliku da kroz seriju tekstova pratite avanturu ova dva naša sugrađanina.