I ovog leta svi putevi vode u Grčku

Za razliku od Albanije koja je prethodne dve turističke sezone bila jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, po svemu sudeći ovog leta će ipak svi putevi voditi na obale Egejskog mora, koje mnogi nazivaju još i srpskim morem, najviše zbog toga jer je finansijski najpristupačnije. Veliko interesovanje ove godine vlada i za Tunis, pa će naši sugrađani koji sebi mogu da priušte neko ekskluzivnije letovanje, tople letnje dane provesti u “all inclusive” aranžmanu.

Kada je reč o ranim ponudama i rezervacijama, Siniša Gurinović, rukovodilac turističke agencije “Eco travel”, kaže za Subotica danas da su naši sugrađani sa istima krenuli još krajem prošle godine, a već početkom novembra počele su da pristižu prve rezervacije za ovu turističku sezonu.

“Subotičani su pred sezonu iskoristili pogodnosti da rezervišu smeštaj koji oni žele, po povoljnijim uslovima, a koji su važili za rane rezervacije. Što se tiče autobuskog ili sopstvenog prevoza, Grčka je ove godine najtraženija turistička destinacija, a kada govorimo o avio-prevozu, za koje su rane rezervacije krenule otprilike u januaru i februaru, kada su i cene avio-aranžmana počele da se formiraju, iznenađenje ove godine je definitivno Tunis i mislim da nam je u proseku svaki drugi avio-aranžman, kada pričamo o ponudi “all inclusive” vezan za pomenuti, iz razloga što je u poslednjih desetak godina ova zemlja bila u senci svih političkih dešavanja, jer svi znamo šta se dešavalo u Egiptu i Turskoj, dakle to su negde destinacije koje su uvek negde malo osetljivije, ali mislim da ove godine Tunis, možda u odnosu na sva poskupljenja, nudi najrealnije cene avionskih karti, ponudu u letovalištu, transfera na destinaciji, ležaljki, suncobrana, dakle kada se sve to u paketu sagleda definitivno je najisplativije. Odnos cene i kvaliteta je dobar jer su Turska i Egipat cenovno poskupele u odnosu na prošlu godinu, a Tunis je negde zadržao cene i ukoliko niste preterano izbrivljivi možete letovati u ovoj zemlji za cenu od 550 do 600 eura po osobi, u koju je uključen prevoz avionom, smeštaj u hotelu i hrana tokom svih dana boravka”.

Kao razlog zašto za Grčku postoji najveće interesovanje, Siniša Gurinović pre svega navodi dužinu turističke sezone, koja na Egejskom moru traje duže nego na Jadranu. “Ukoliko izuzmemo temperaturu mora, vi od maja pa skoro do kraja oktobra možete da se kupate, što baš i nije slučaj za Jadran. Veliko interesovanje postoji i zato što ka Grčkoj autobusi kreću gotovo svakodnevno, da li su to kombi polasci pa se u Novom Sadu ili u Beogradu preseda u autobus, ali gotovo svakodnevno imamo sigurne polaske, dakle dugačka je sezona, pristupačne su cene i prosto ako bi uporedili sa Crnom Gorom ili Hrvatskom, njima kao da akcenat nije na dolasku naših turista, što se tiče Hrvatske cenovno, a što se tiče Crne Gore po pitanju usluge i tog paket aranžmana skoro da niko ni ne organizuje, ali niko ne pokazuje ni neko veliko interesovanje da se pravi jedan ceo paket aranžman kao kada idete u Grčku”. Naš sagovornik navodi da je Subotičanima, kada dolaze da se interesuju za neku turističku destinaciju, negde najvažniji taj finansijski momenat, kao i kvalitet prevoza i smeštaja. “Koleginica i ja smo obilazili brojne destinacije i važna im je i ta preporuka koju čuju ne samo od nas kao turističkih agenata, nego i od svojih prijatelja, poznanika, članova porodice. Procentualno, oko 60 odsto turističkih aranžmana se odnosi na najam apartmana bez hrane, a ostatak se odnosi na hotelski smeštaj u Grčkoj, avio-aranžmane ili sopstveni prevoz, tako da veliki broj ljudi se odlučuje za smeštaj bez hrane jer i na taj način može da se uštedi, pa se turisti odluče da ponesu hranu ili je kupuju tokom boravka na moru po skoro istim cenama koje su i kod nas. Ako neko nije jako probirljiv, a želi da za mali iznos novca ima smeštaj i prevoz, mi definitivno preporučujemo Grčku i Bugarsku, ali ne u špicu sezone jer su cene veće, dakle to su destinacije koje su zaista povoljne, a ukoliko neko želi da putuje avionom, a ne želi da potroši mnogo novca, preporuka je Tunis. Na kraju, ukoliko neko za letovanje može da izdvoji veću sumu novca, mi preporučujemo neke egzotične destinacije poput Zanzibara ili Sejšela”.

***

Kada pričamo o drugim zemljama u našem okruženju koje imaju izlaz na more, Albanija je malo problematična zato što se radi sa sedmodnevnim aranžmanima i vi ako se na primer spustite do Drača koji je bliži i odete do lepšeg dela mora, a ovaj južni deo mora koji ide prema Grčkoj je lepši i tirkizniji, razlika je u kilometrima, a za sedam noćenja je to dosta dalek put. Do tamo nije baš ni dobro povezana putna infrastruktura, dakle ide se uglavnom preko Kosova sa kojim je trenutna situacija takva kakva jeste i sve to negde utiče na tu situaciju. Moram da kažem da je Albanija prošle i pretprošle godine bila jedna od najprodavanijih destinacija, iz razloga što nisu bili potrebni bilo kakvi uslovi što se tiče Covid-19 i ona je sa Crnom Gorom zaista briljirala. Sa druge strane, Grci su tražili testove i vakcine, pa samim tim nisu imali dobru sezonu, a skoro kao da je nisu ni imali.

***

Neum kao turistička destinacija ima dosta malu obalu i nekako je da kažem “prenatrpana”, a glavni poblem je takođe povezanost, jer vi nemate česte autobuske linije, a jedina varijanta je da se putnici sami raspitaju o mogućnostima prevoza, ili ukoliko im je finansijski isplativo da idu sopstvenim prevozom. Što se tiče Bugarske, ima polazaka iz Subotice, međutim nisu toliko česti i mislim da je malo razlog i kvalitet mora u odnosu na Jonsko ili Egejsko, jer drugačiji je procenat saliniteta. Naši sugrađani idu i na bugarsko more, ali ne u toj meri, mada je jedno vreme ova turistička destinacija bila veoma popularna i još uvek može da se po zaista pristupačnim cenama otputuje, ali nije više toliko popularna kao ranije i pala je u drugi plan.

A gde će naši sugrađani provesti predstojeće leto?

Dejan Kikić

Ove godine idem na Kuba Varadero jer je to zemlja oldtajmera, ruma, cigara, stare građevine, muzike, plesa i divnih ljudi.

Tamara Babić

I ove, kao i prethodne dve godine, letovaću na crnogorskom primorju, u Herceg Novom. Meni je to jedan od najlepših gradova sa najviše sunčanih dana. Crna Gora ima predivnih mesta i kulturnih znamenitosti koje vredi videti, pa iz tih razloga svake godine želim obići takva mesta. Kada je reč o smeštaju, biramo onaj koji se nalazi u starom gradu Herceg Novog.

Bojan Torbica

Odmor sa lepšom polovinom ovog leta provešću u Grčkoj, u avgustu idemo na ostrvo Krf, mesto Moritika. Ovo mi je četvrti put da idem tamo, reč je o prelepom ostrvu od 60 kilometara, plaže su predivne, a Grci kao osoblje su veoma prijatni i preljubazni i dok je Grčke mislim da me ostale turističke destinacije neće videti, sve dok je u potpunosti ne istražim. Što se tiče cena, svi pričaju da je Grčka skupa, međutim moram da kažem da su cene i više nego pristojne, što se hotelskog smeštaja tiče povećanje cena nije bilo, barem kada uporedim prošlu godinu, tako da mislim da je ova zemlja sa razlogom broj jedan turistička destinacija.

Ivana Pertić

Suprug i ja ćemo da letujemo u Sutomoru, obilazićemo i okolinu, a razlog zašto idemo tamo, pa sve je povoljno i lepo i zaista se osećamo kao da smo kod kuće.

Goran Gabrić

Ove godine radim na kući i oko kuće, tako da verovatno preskačemo letovanje.

 

 

 

Nemanja Grubišić

Ove godine ćemo ići u Crnu Goru. Deca su sada već stasala, a s obzirom na to da do sada nismo išli sa klincima, odlučili smo se da poslušamo prijatelje koji su već par puta sa decom išli u Prčanj. Imamo svoju plažu i ležaljke uračunate u cenu, još jedna od prednosti je ta što u restoranima na obali imamo popust kao gosti smeštaja. Dobili smo i sve preporuke za gazdu smeštaja da je jako prijatan, hoće da pomogne, organizuje druženje sa gostima, u vidu da im priprema specijalitete, ribu…