Kako se kreću cene na grčkom primorju?

Grčka je nakon dve godine pauze zbog epidemiološke situacije, ove turističke sezone među najpopularnijim destinacijama na kojoj će većina naših sugrađana provesti godišnji odmor. Međutim, ni nju nije zaobišla ekonomska kriza, pa su cene hrane i pića porasle u odnosu na prethodne godine, ali i goriva, čije cene se menjaju gotovo na nedeljnom nivou i razlikuju se od jedne do druge benzinske stanice.

Iako je u toku predsezona, ukoliko na lepo uređenim i čistim plažama Egejskog mora planirate da provedete nekoliko dana, smeštaj u mestu Sarti ćete platiti oko 10e po osobi, ali i ovde možete da probate sa cenkanjem, možda uspete da izdejstvujete nešto nižu cenu. Kada je reč o hrani i piću u restoranima, pivo koje ćete popiti u hladu terase nekog lokala platićete oko 4e, kafu od 2 do 3, koktel oko 9, pizzu oko 8, a jela od ribe od 10 do 18 eura.

Ako ipak odlučite da na more idete u okviru “paradajz turizma”, da platite smeštaj, a hranu i piće kupujete u prodavnicama i većim trgovinskim lancima, tamo ćete za limenku piva izdvojiti od 1 do 1,5 eura, sirevi koštaju oko 10 eura, krompir i luk 0,8, dok je paket vode 6×1,5l 1,7 eura. Ukoliko tokom večernjih šetnji ogladnite i zaželite se najpoznatijeg grčkog specijaliteta Girosa, njega ćete kupiti u porciji po ceni od 7e, dok je isti takav samo u tortilji 3,5eura, parče pizze košta 2eura, palačinke su 3, dok se cena svežeg mesa kreće između 7 i 8 eura.

Pored hrane i smeštaja, sigurni smo da sve one koji u Grčku dolaze sopstvenim prevozom interesuju cene goriva. Na jednoj lokalnoj pumpi blizu Sartija, cene se kreću sledećim redosledom: litra benzina košta od 2,21 do 2,53 eura, euro dizel od 2,16, dok je auto gas 1,20 eura.

Ukoliko ove cene prelaze mogućnosti vašeg budžeta, uvek možete odustati od planiranog letovanja i godišnji odmor provesti na nekoj od domaćih turističkih destinacija, gde će vas dočekati slične cene – verujemo možda i veće.