Letovanje 2022: Grčka se vraća na staze stare slave

Sezona interesovanja građana za odabir turističke destinacije, na kojoj planiraju da provedu godišnji odmor počela je pre otprilike mesec dana, a kako u razgovoru za naš sajt kaže Siniša Gurinović, rukovodilac turističke agencije “Eco travel”, Grčka se polako vraća na staze stare slave, nakon dve godine pauze zbog epidemiološke situacije.

“Od prošle godine, interesovanje za letovanje u Grčkoj je počelo da se vraća, ali su neke druge destinacije bile nešto aktuelnije. Izdvojio bih Crnu Goru, Albaniju, Neum u Bosni i Hercegovini je negde preuzeo dominaciju u odnosu na Grčku. Samim tim kako su Covid mere oslabile, na Egejsko more može od 01. maja da se putuje bez testiranja i dokaza o vakcinaciji. Na drugom i trećem mestu bih stavio Tursku i Egipat, a što se tiče ostalih destinacija poput spomenute Albanije i Crne Gore, nešto je manje interesovanje naših sugrađana”.

Kako objašnjava naš sagovornik, Albanija je tokom epidemije dobila mnogo na pozicioniranju u turizmu, jer nisu imali nikakve uslove za ulazak naših državljana i svi koji nikada nisu planirali da putuju u tu zemlju su iskoristili priliku da je posete. Međutim, već ove godine cene u Albaniji su veće gotovo za 50 odsto, ali je interesovanje za letovanje na toj turističkoj destinaciji opalo.

“Što se tiče Grčke, kada uporedimo sa ostalim destinacijama koje nudimo, procentualno su, kada govorimo o jednoj osobi najmanje podigli cene. Itekako su cene avio karata poskupele ka Turskoj i Egiptu i do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Na to je uticalo i poskupljenje goriva, kao i situacija sa Rusijom i Ukrajinom. Imamo situacije da stranke isplate aranžmane u celosti sedam dana pred put, a avio kompanija pošalje naknadno obračun za poskupljenje goriva koji iznosi u proseku za 30 do 50 evra po osobi, što nije samo povećanje cene karte, već i doplata za poskupljenje energenta. Za autobuse su prevoznici u proseku podigli cene za 5 do 10 eura po osobi”, dodaje Gurinović.

Osim odlaska na more, naši sugrađani iskazuju interesovanje i za posetu lokalnim destinacijama poput banja i planinskih turističkih centara, međutim u manjoj meri. “Tokom Corone nije postojala mogućnost putovanja u inostranstvo, osim za one građane koji su vakcinisani, pa se većina odlučila da ostane u Srbiji. Ove godine itekako je manje interesovanje za domaći turizam. Soko banja, Vrnjačka banja, Divčibare, Kopaonik su bile popularne za posetioce, međutim sve više građana se odlučuje da u privatnom aranžmanu odlaze na takve lokacije i samim tim slabije kontaktiraju turističke agencije”.

Siniša Gurinović ističe da se, bez obzira na poskupljenja, ove godine traže brojne turističke destinacije, a Covid mere su oslabile mahom svuda. Dok za ulazak u Grčku nije potreban nikakav dokaz o vakcinaciji ili negativan test, putnici koji su se odlučili da ovo leto provedu u Italiji, Turskoj ili Egiptu, potrebno je da imaju sertifikat o vakcinaciji, a oni koji nisu vakcinisani neophodno je da urade antigenski test.