Tri veka hrama i slavu Eparhije bačke uveličaće prisustvo patrijarha Porfirija

U ponedeljak, 2. oktobra, u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, biće proslavljena slava odnosno Patron Eparhije bačke – prenos moštiju Svetog Irineja, episkopa bačkog i Svetih mučenika bačkih. Deo moštiju vladike Irineja Ćirića, koje su prošle godine izvađene iz skripte Sabornog hrama u Novom Sadu, trajno će ostati u našem gradu.

Slava Eparhije bačke proslavlja se još od 1967. godine, svaki put u drugom mestu, a od ove godine Patron će se umesto 19. septembra ubuduće obeležavati 2. oktobra. Budući da Svetovaznesenjski hram u Subotici ove godine obeležava tri veka postojanja, odlučeno je da se praznik proslavi u našem gradu. Svečanost će uveličati i Njegova svetost arhiepiskop i patrijarh srpski gospodin Porfirije, sa većim brojem arhijereja, kako naše crkve, tako i sa gostima arhijerejima iz drugih pomesnih crkava.

„Program počinje već u nedelju, 1. oktobra, u 18 časova u našem hramu, biće svečani doček našeg patrijarha i arhijereja i svečani doček moštiju koje će naš episkop bački Irinej doneti na dar našem hramu i koje će trajno ostati u svojini našeg svetog hrama. Tom prilikom biće služena svečana doksologija, kratko bogosluženje. Potom, u pondeljak ujutru, 2. oktobra, u porti hrama će biti služena sveta arhijerejska liturgija koju će služiti Njegova svetost arhiepiskop i patrijarh srpski Porfirije, sa svim arhijerejima“ – najavio je prezviter Veljko Vasiljev, arhijerejski namesnik subotički.

Trogodišnja izgradnja subotičkog Hrama Svetogvaznesenja gospodnjeg, počela je daleke 1.723 godine. Istorijski izvori govore da je uz crkvu nicala i škola, da je u proteklih tri stotine godina doživljavala razne promene, te je bila obnavljana u tri navrata. Za doček patrijarha, simbolično je izabrana je porta crkve, pored krsta koji je izgradio Matija Vojnić 1832. godine, onaj koji je donacijama pomagao i izgradnju drugih spomenika u gradu.

„To je učinio iako je sam bio rimokatolik, učinio je sa čašću i ljubavlju prema pravoslavnim Srbima. I pod tim krstom pozivamo sve da dođu da učinom praznik onakav kakav jeste i treba da bude, jer je to spomenik i praznik našeg grada“ – poručio je protonamesnik Miloš Petrović, starešina Svetovaznesenjskog hrama u Subotici.

Povodom proslave tri veka Hrama i Patrona Eparhije bačke, u centru grada će u ponedeljak, 2. oktobra, biti priređen koncert pevača Slobodana Radanović.