Spasovdanskoj litiji prisustvovao veliki broj vernika

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja, u Svetovaznesenskom hramu u Subotici, 18. maja 2023. godine, koncertom horske muzike su započele Spasovdanske svečanosti, koje zajednički organizuju Srpska pravoslavna crkvena opština subotička i hor ,,Sveti Roman Melodˮ, uz podršku Grada Subotice.

Protonamesnik Ivan Spasevski, nastojatelj Svetovaznesenskog hrama i predsednik crkvenog hora ,,Sveti Roman Melodˮ, prigodnim rečima je pozdravio prisutne i istakao da je radost velika, jer se ovogodišnje Spasovdanske svečanosti organizuju u godini velikog jubileja – tri veka od izgradnje hrama Vaznesenja Gospodnjeg, koji za sve ove godine predstavlja snagu i utočište pravoslavnim vernicima u Subotici, po čemu je i nazvana izložba koja je bila upriličena tokom Nedelje Pravoslavlja u prostorijama Srpskog kulturnog centra ,,Sveti Savaˮ.

Mi možemo sa zahvalnošću da se ponosimo jer je najstarije hrišćansko zdanje ovde u Subotici a to su nam u amanet ostavili preci koji su gradivši hram gradili i sebe a nama ostavili kao imperativ da se i mi trudimo, kao i naša pokolenja.

U programu su učestvovali hor Srpskog kulturnog centra ,,Sveti Savaˮ iz Subotice pod vođstvom profesora Nemanje Mandarića, Crkveni muški ansambl ,,Sveti Simeon Bogoprimacˮ iz Sremskih Karlovaca čiji dirigent je Dimitrije Kosov, i hor ,,Sveti Roman Melodˮ iz Subotice pod dirigentskim vođstvom profesora Dragane Nikolić.

U sredu 24. maja, u nastavku bogatog programa organizovano je praznično bdenije da bi se u četvrtak, 25. maja služila sveta liturgija a potom i sveta litija kroz grad.
Prošli smo kroz ulice našeg grada, pozvali blagoslov Božiji na sve žitelje grada, osveštali prostor i vreme, rekao je protonamesnik Ivan Spasevski, sveštenik u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg dodajući da je ovo za sve veliki događaj, jer se danas proslavlja Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

U hramu je istog dana, u 18 časova, upriličeno i večernje bogosluženje sa rezanjem slavskog kolača a nešto kasnije održana je centralna svečanostu okviru koje su nastupili dečji crkveni horovi „Venac“ iz mesta Aleksa Šantić, „Emanuil“ iz Subotice, đaci Muzičke škole, odseka za tradicionalno pevanje kao i članovi KUD „Mladost“ iz Subotice.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Vaznesenje Gospodnje ili Spasovdan, a u mnogim mestima u Srbiji je i zavetina – praznik celog naselja. Ovaj praznik pada 40 dana nakon vaskrsenja Hristovog.
Spasovdan uvek pada u četvrtak šeste nedelje posle Uskrsa i jedan je od deset praznika posvećenih Hristu. Pošto se Gospod kroz četrdeset dana iza svoga vaskrsenja javljao učenicima govoreći im o Carstvu Božijem i pošto im je zapovedio da se ne udaljavaju od Jerusalima nego da čekaju obećanje Svetog Duha, Gospod je izveo svoje učenike do Vitanije, podigao svoje ruke, blagoslovio ih i uzneo se na nebo. Toga dana Hristos im je rekao:
Idite po svem svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen.
Da bi u tome uspeli, Hristos im je obećao Duha utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli da prenesu Hristovu veru u svet i time ljude spasavaju u veri – odatle naziv Spasovdan.
Kao što se u Jerusalimu četrdeset dana posle Vaskrsa išlo u Vitlejem u litiji, tako se i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi organizuje Spasovdanska litija. Spasovdan kao krsnu slavu proslavlja i veliki broj pravoslavnih vernika.