U Subotici proslavljen Patron Eparhije bačke

U hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, proslavljen je Patron Eparhije bačke – Prenos moštiju svetog Irineja, episkopa bačkog, i svetih mučenika bačkih. Po prvi put, drugog datuma, slava Eparhije bačke proslavljena je u Subotici uz, takođe po prvi put, prisustvo i služenje Svete arhijerejske Liturgije Patrijarha srpskog

Sinoć je upriličen doček Njegove Svetosti patrijarha srpskog Porfirija i arhijereja Srpske pravoslavne crkve, kao i doček moštiju svetog vladike Irineja Ćirića. Nakon doksologije, prisutne je pozdravio Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej, koji je zahvalio patrijarhu Porfiruju i svim arhijerejima na dolasku u subotički hram koji ove godine obeležava tri veka od gradnje, a potom se prisutnima obratio i patrijarh.

„Danas kada slavimo 300 godina od osvećenja ovoga hrama mi se sećamo iskustva našeg naroda koji nije imao svoju kuću, ali je znao da, ako nema pravoslavne crkve da je sve uzalud, jer je sve samo prazna ljuštura bez istinskog pravog sadržaja. Vera pravoslavna nas je uobličavala i vodila kroz vekove i onda kada smo bili nemoćni i kada nismo imali svoj krov nad glavom ni svoju državu. Radujem se  što sam danas ovde sa vama i pozivam vas sve da umnožimo molitve kako bi nam Bog dao veru da osećamo smisao radost i lepotu života ” – izjavio je patrijarh Porfirije.

Obraćajući se prisutnima Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je sinoć, između ostalog, rekao da naš narod poslednjih dana prolazi kroz mučeništvo na Kosovu i Metohiji.

“Pozivam sve vas, braćo i sestre, da umnožimo molitve za našu braću i sestre koji žive na Kosovu i Metohiji, da se pomolimo  da prestane njihovo stradanje, da Bog zagreje srca i probudi umove velikih, moćnih, koji drže ključeve u svojim rukama, da učine sve što je potrebno da dođe mir za našu braću i sestre i  sve koji žive na Kosovu i Metohiji” – rekao je patrijarh  Porfirije. On je naveo da se pravoslavni hrišćani sabiraju u hramovima gde su sveti mučenici zato što se tu projavljuje tajna carstva nebeskog.

“Ako imamo vere , smirenja i poverenja u Hrista, znamo i osećamo da kada nosimo svoj krst on jeste radost, potreba i smisao” – rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon molitvenog sabranja, vernici su celivali mošti svetih mučenika bačkih i Svetog vlаdike Irineja Ćirića, jednog od najznačajnijih arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Bio je vladika bački za vreme Drugog svetskog rata, kada je pod mađarskom okupacijom stradalo mnogo Srba. Zahvaljujući njemu, iz mađarskog logora Šarvar spaseno je oko 2.800 dece i 180 majki sa bebama. Pomagao je srpskoj nejači da nađu svoj dom širom Vojvodine. Osnovao je Eparhijsku dečiju bolnicu za lečenje mališana obolelih u logoru od tuberkuloze. Episkop bački Irinej Ćirić, bio je  veliki rodoljub, pesnik, slikar i prevodilac.

“Sabrali smo se u velikom broju i mi koji smo došli, a i u ime onih koji nisu danas sa nama, sabrali smo se u jednoj veri, ljubavi i nadi u jednom Gospodu i nema blagoslovenijeg sabora i čvršće zajednice. Nema intenzivnijeg jedinstav od jedinstva koje je rezultat sabiranja u jednoj veri, u Hristu i ništa to slava Bogu nije novo za naš narod. Od kada zna za sebe naš narod je imao hram kao mesto svoga sabiranja” – kazao je danas Patrijarh srpski Porfirije.

Crkvenoj svečanosti prisustvovali su mnogi građani, kako iz Subotice, tako i iz drugih krajeva naše zemlje.