Sa prolećem stigle i alergije

Ako ste primetili da vam oči suze i da vas peku, da vam je nos začepljen ili pun sekreta, da vas napada suv i nadražajni kašalj i da teže dišete, moguće je da bolujete od alergije. Najčešći oblik alergije je alergija na polen, koja se još naziva i polenska kijavica.

Ona obično počinje u martu i može trajati sve do kraja oktobra, a uzrokuje je polen trava, drveća i korova. Nagli porast temperature izazvao je nešto raniju polinacije leske i jove, i naterao je naše sugrađane koji imaju problem sa alergijom da krenu sa uzimanjem terapije. Od marta pa sve do oktobra traje sezona alergija koju uzrokuje cvetanje trava, drveća i korova, a najčešći simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju lekarima su svrab i suzenje očiju, sekrecija i zapušenost nosa i kašalj, a ponekad se kao simptom može javiti i promuklost, dok se kod pojedinih osoba javlja i crvenilo kože.

Polen, kućna prašina i grinje su najčešći izazivači alergije, ali tu su i nutritivni agensi, od kojih takođe pati određen broj ljudi. Radi se o alergiji na hranu i ispoljava se u vidu mučnine, proliva i povraćanja. Treba znati da je alergija nasledna, ali da se sve češće javlja i tokom života. Iako se alergija smatrala bolešću mladih i javlja se prvih godina života, primetan je sve veći broj osoba koji se imunologu obraćaju zbog alergijskih reakcija. U tim slučajevima, razlozi za pojavu alergije leže u lošim aerobiološkim uslovima i zagađenjima razlitičite vrste, koji su tokom godina uticale na zdravlje.

Procenjuje se da je u svetu, ali i u našoj zemlji 30 odsto ljudi sklono nekoj vrsti alergije, a da je 20 odsto alergično. Predviđanja su da će do 2050. godine polovina svetske populacije patiti od nekog oblika alergije. Lekari savetuju vođenje zdravog načina života, kao i unos kvalitetnih životnih namirnica u svakodnevnu ishranu, i da se već pri prvim sumnjama da boluju od alergije ove ili one etiologije jave lekarima, jer postoji veliki broj medikamenata koji je mogu uspešno kontrolisati.