ZdravstvoAktuelno

Prvog dana Nove godine rođene četiri bebe, na Hitnom prijemu mirno

Prvog dana 2023. godine Subotica je postala bogatija za četiri stanovnika, a na porođajnom Odeljenju Opšte bolnice rodile su se tri devojčice i jedan dečak. Prva beba rođena je sat i pedeset minuta posle ponoći, reč je o devojčici teškoj 2.945 grama i dugačkoj 50 centimetara koju je na svet donela naša sugrađanka iz Oroma.

“Svi porođaji su protekli uredno, majke i bebe su dobro, dobile su dobre ocene i njihov otpust kući je u pripremi”, istakao je direktor ove zdravstvene ustanove dr Saša Dželebdžić. U 2022. godini rodilo se ukupno 1.233 dece, što je u odnosu na 2021. godinu 100 porođaja manje. “Ovaj trend ćemo pokušati da popravimo pronatalnom politikom, kako bi u ovoj godini taj manjak nadoknadili. Mi se nadamo boljim rezultatima”, dodao je Dželebdžić.

Novogodišnja noć je na Hitnom prijemu protekla relativno mirno. Nije se dogodila nijedna saobraćajna nezgoda koja je zahtevala zbrinjavanje pacijenata, nije došlo do povreda usled korišćenja pirotehničkih sredstava, ali se dogodila jedna tuča. U jutarnjim satima 01. januara na Hitan prijem dovežen je mladić koji je zadobio povrede od nepoznatih počinilaca. “Što se tiče samih povreda one su teške, ali se pacijent oporavio i danas je u planu da on bude otpušten na kućno lečenje. Apelujemo na sugrađane da se suzdrže od korišćenja pirotehničkih sredstava, da budu odgovorni pre svega prema deci, mi smo tu 24 sata i spremni smo da pomognemo našim sugrađanima, ali očekujemo da građani budu odgovorni i učine sve da ne dođe do nemilih događaja. Šteta od korišćenja pirotehničkih sredstava je višestruka, od fizičkih povreda do opšteg uznemiravanja javnosti”, istakao je dr Saša Dželebdžić.

Što se tiče naših najmlađih sugrađana, na Odeljenje pedijatrije najčešće su se javljali roditelji sa decom koja su imala simptome respiratornih infekcija.