Epidemiološku situaciju u Bolnici ocenjuju kao stabilnu

Iako se epidemiološka situacija smatra stabilnom, broj pregleda se osim u kovid ambulanti u Harambašićevoj povećao i u Respiratornoj ambulanti u Bolnici, gde se u protekle dve nedelje blago povećao broj pregleda koji se kreće između 10 i 17  dnevno. Povećao se i broj kovid pozitivnih pacijenata i on se na dnevnom nivou kreće od 1 do 6. Prošle nedelje bilo je ukupno 22 pozitivna pacijenta, dok je za prvih pet dana ove nedelje zabeleženo 14 pozitivnih pacijenata.

“U Opštoj bolnici nema pacijenata na respiratoru, a ono što treba da znaju naši sugrađani je da je na nivou države doneta odluka da se svi pozitivni pacijenti u ovom momentu leče u specijalnoj kovid bolnici na Mišeluku, gde svi pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje bivaju upućeni. Od ove odluke izuzeta su jedino deca i trudnice, koje se leče na odgovarajućim odeljenjima, dakle pedijatrije i ginekologije u slučaju da su pozitini i zahtevaju hospitalizaciju. Ono što je novo je da od ponedeljka Kovid bolnica na Mišeluku zahteva pozitivan PCR test da bi hospitalizovala pacijente, tako da imamo jedan prelazni period gde se pacijenti hospitalizuju na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Subotica”, kaže dr Larisa Kujundžić, zamenica Koordinatora Respiratorne ambulante u Bolnici.

U bolnicu na Mišeluku šalju se pretežno stariji pacijenti koji imaju neke pridružene bolesti i uglavnom su to komplikacije koje nastaju najčešće od tih oboljenja koje pacijent već ima, a ne od kovida, objašnjava dr Kujundžić i dodaje da se trenutno na Infektivnom odeljenju leči jedan kovid pozitivan pacijent. Prema njenim rečima, kliničke slike zbog kojih se pacijenti javljaju lekarima su veoma blage u vidu gušobolje, curenja nosa, povišene temperature i bolova u mišićima i zglobovima.

“Virus prolazi uglavnom za par dana i većina pacijenata nema potrebu za hospitalizacijom, nema upala pluća, posle sedam dana izlaze iz izolacije i nastavljaju normalan život. Osobe koje su imunokompromitovane, imaju pridružene bolesti i stariji pacijenti treba da nose maske u zatvorenom prostoru”, zaključila je dr Kujundžić.