ZdravstvoAktuelno

Kampanja “Izjednačimo” – 01. decembar, Svetski dan borbe protiv HIV-a

U okviru obeležavanja 01. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, Udruženje građana “Stav +” koje se bavi pružnjem pomoći i podrške osobama koje žive sa HIV-om i prevencijom ove bolesti, organizovaće sutra, 03. decembra od 09 do 13 časova akciju dobrovoljnog savetovanja i testiranja na HIV. Svi koji su zainteresovani mogu doći u Savetovalište  udruženja koje se nalazi ispod Stadiona malih sportova u Subotici i da se posavetuju i besplatno, dobrovoljno, poverljivo i anonimno testiraju potpuno bezbolnom metodom – uzimanjem kapljice krvi iz prsta, a rezultat se očitava za svega 10 do 15 minuta.

U ponedeljak, 05. decembra vrata udruženja “Stav +” će biti ponovo otvorena za svakoga ko ima bilo koje pitanje ili nedoumicu u vezi polno prenosivih bolesti, ili novim trendovima u prevenciji HIV-a, odnosno prepisivanja u potrebe antiretrovirusne terapije u cilju prevencije od infekcije .

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut”, od početka epidemije, 1985. godine do 27. novembra 2022. godine,  u Srbiji su registrovane 4.524 osobe inficirane HIV-om, od kojih su 2.152 osobe obolele od AIDS-a, dok je 1.336 umrlo, dok su u periodu januar – novembar 2022 godine dijagnostikovane i prijavljene 152 osobe, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine, dok je na teritoriji Severnobačkog okruga zabeležen jedan slučaj ove bolesti. Većina dijagnostikovanih slučajeva su osobe od 20 do 49 godina, dok je najmlađa osoba kod koje je dijagnostikovan HIV 22 godine, a najstarija 70 godina.

U Republici Srbiji položaj osoba sa HIV-om je i dalje nepovoljan, jer su visoko stigmatizovane i u okviru zdravstvenog sistema su često diskriminisane i podložne kršenju prava na privatnost. Ovogodišnja kampanja pod nazivom “Izjednačimo” ima za cilj da podstakne dobrovoljno, poverljivo i anonimno savetovanje i testiranje, kako bi se javnost informisala o savremenim trendovima prevencije HIV-a i izgradnja pozitivnog stava i slodiarnosti društva prema osobama sa HIV-om.