KulturaSubotica danas

Završena velika turneja folklornog ansambla HKC “Bunjevačko kolo”

Protekle nedelje završena je prva ovogodišnja velika turneja folklornog ansambla HKC “Bunjevačko kolo”, a nakon duže pauze izazvane pandemijom virusa Covid-19, članovi ovog Centra su opet bili u mogućnosti putovati po Evropi i upoznavati se sa vršnjacima iz svih delova sveta, kao i sa kulturom, običajima i tradicijom mesta koja su posetili.

Prvi veliki grad koji su obišli bio je Minhen, grad koji ih je oduševio starim gradskim jezgrom, nakon čega su nastavili dalje ka svojem odredištu, mestu Garennes sur Eure koje se nalazi u regiji Normandija u severnoj Francuskoj.

Naši igrači i svirači učestvovali su u folklornom programu kao jedina grupa iz inostranstva i na ovom festivalu predstavili su se u najboljem svetlu sa nekoliko koreografija, od kojih je svakako najzapaženije bilo Momačko kolo koje je oduševilo francusku publiku koja ih je nagradila bogatim aplauzom. Nakon uspešnog nastupa naši igrači su otišli na zasluženi dvodnevni odmor, u okviru kojeg su obišli glavni grad Francuske Pariz, gde su imali veliku čast biti gosti u Konzulatu Republike Hrvatske, gde ih je primila otpravnica poslova dr sc. Senka Burić sa saradnicima. Ona je naglasila značaj promocije naše tradicije i dalje od granica Republike Srbije i Republike Hrvatske, izrazila veliko zadovoljstvo našim dolaskom i ponudila svaku vrstu pomoći ukoliko bi bilo potrebe, istakao je Lazar Cvijin, predsednik UO HKC “Bunjevačko kolo”.

Članovi Centra odigrali su jedan kratak deo iz koreografije Momačko kolo, a kasnije je upriličen prijem za sve prisutne. Predvođeni voditeljem folklornog ansambla Marinom Jaramazovićem, članovi su imali priliku da obiđu neke od najpoznatijih svetskih znamenitosti kao što su Lovre Museum, Arc de Triomphe, La Tour Eiffel, a po povratku posetili su austrijski grad Linc.

Sretni smo što smo u mogućnosti našu kulturu i tradiciju promovisati po Europi i na taj način zainteresovati međunarodnu scenu za folklor Bačkih Hrvata – Bunjevaca, dodao je Cvijin.